Robert den Dunnen
Productmanager
Word een krachtige veranderaar in gezondheid en welzijn en creëer een positieve impact op vitaliteit.
Productmanager
Je leert de essentie van een gezonde leefstijl en factoren die deze beïnvloeden. Je krijgt inzicht in de rol van sport en beweging, en leert op maat gemaakte leefstijlprogramma's te ontwerpen, uit te voeren en aan te passen voor individuen en groepen. Na de opleiding kun je complexe vraagstukken analyseren, individuen en groepen begeleiden, coachen en motiveren op basis van evidence informed handelen.
Heb jij een passie voor een gezonde leefstijl en wil je anderen helpen dit ook te bereiken?
Mensen met een inactieve en ongezonde leefstijl hebben een hoger risico op gezondheidsklachten en doen vaker een beroep op het zorgsysteem. De laatste decennia is er sprake van een toename in leefstijl gerelateerde aandoeningen. Het stijgende percentage van volwassen en kinderen met overgewicht en obesitas is hier een voorbeeld van. Aandacht voor een actieve en gezonde leefstijl is daarom ook een heel actueel thema. Er is vraag naar Hbo-opgeleide professionals die binnen de context van complexe Multi causale problematiek ongezond gedrag duurzaam kunnen veranderen in actief en gezond gedrag.
Als leefstijlcoach ben je werkzaam op het gebied van verschillende gezondheidsdomeinen. Je leert sportieve leefstijlprogramma’s op maat samenstellen, uitvoeren en bijstellen, zowel op individueel- als op groepsniveau. De term ‘coach’ slaat op de primaire taak van jou als professional: het coachen van mensen naar een actieve en gezonde leefstijl. Kenmerkend hierbij is dat je beschikt over een initiatiefrijke, proactieve en ondernemende houding.
Om in aanmerking te komen voor het certificaat Leefstijlcoach van de BLCN via Hanzepro, dien je te beschikken over een hbo-diploma. Cursisten zonder een hbo-diploma hebben echter de mogelijkheid om een individueel EVC-traject te starten voor accreditatie bij de BLCN. Indien je de cursus bij Hanzepro succesvol hebt afgerond en in het bezit bent van een hbo-diploma, kun je bij de BLCN het certificeringsproces in gang zetten en ben je tevens bevoegd om het gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) zorgtraject uit te voeren.
De opleiding bestaat uit 4 verschillende onderdelen: Beweging, voeding, slaap & ontspanning en coaching & Gedrag. Deze modules zijn parttime te volgen en goed te combineren met een baan of een topsportcarrière. Er staan wekelijks vaste contactmomenten in de planning, maar verder heb je de vrijheid om zelf je tijd in te delen en je eigen tempo te bepalen. Je krijgt een persoonlijke coach toegewezen die je begeleidt tijdens je scholing en bij het maken van keuzes. De onderdelen zijn helaas niet los van elkaar te volgen, omdat deze altijd in relatie met elkaar worden aangeboden.
Beweging
Het onderdeel beweging is gericht op praktijkgeoriënteerde biologische/medische basiskennis over leefstijl gerelateerde onderwerpen. Op basis van kennis wordt een globaal beweegplan geformuleerd specifiek aan de hand van de kenmerken van een individu. Je leert de uitgangspunten van het positief beïnvloeden van een actieve en gezonde leefstijl vanuit multidisciplinair perspectief en toegepast op verschillende doelgroepen.
Voeding
In het onderdeel voeding komen energie- en voedingsstoffen aanbod net als de invloed van voeding en het afstemmen van energie-inname op het activiteitspatroon. Naast de theorie is het toepassen van de kennis belangrijk. Dit komt tot uiting in het ontwerpen en beoordelen van een individueel voedingspatroon.
Slaap & Ontspanning
Tijdens het onderdeel slaap & ontspanning komt de invloed van slaap en stress op de stofwisseling en de gezondheid aanbod, maar ook de helpende en storende factoren bij slaap; globale kennis over verslaving; stress-, tijd- en energiemanagement en meer. Naast de theorie en het laten zien van de theoretische achtergronden van slaap en stress, is het ontdekken en zelf ervaren (door o.a. zelf te (leren) ontspannen) een onderdeel.
Gedrag & coaching
Het onderdeel Gedrag is gericht op theorieën en toepassingen van het inzicht krijgen in gedrag en ook het veranderen van gedrag. Op basis van kennis wordt een individueel coaching traject opgesteld waarin de bovengenoemde gedragselementen worden toegepast in steeds meer toenemende complexere contexten. Gericht als onderdeel van integrale aanpak van leefstijlproblematiek.
Sport- en gezondheidsprofessionals met minimaal Mbo-denkniveau; Mbo 4 of vergelijkbaar, 21+ instroomassessment in overleg mogelijk. Sluit aan op Sportstudies, Social work, PABO en HBO-V.
Voor het volgen van deze leefstijlcoach opleiding zijn onderzoek vaardigheden vereist, wat inhoudt dat men wetenschappelijke literatuur kan zoeken, vinden en beoordelen. Ook is het een voorwaarde dat je zelf, gedurende de cursus, minimaal 3 coachees zoekt binnen je eigen netwerk- of de sport- en beweeg sector of het sociaal domein.
Bij belangstelling voor de opleiding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Dit intakegesprek is om te checken of je voldoet aan de gestelde toelatingseisen en of je eventuele vrijstellingen verdient. In dit gesprek komen ook je coachees aan bod.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 1x per jaar
Hieronder een overzicht van alle startdata
Variabel; soms online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.
De inschrijving voor een module geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden per onderdeel (op aanvraag).
Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:
Alle onderdelen samen staan voor 30 ECTS en kent een 840 uur studiebelasting verdeeld over een heel jaar en worden ondersteund door o.a. praktijkopdrachten, werkcolleges, (online) hoor- en flitscolleges, Q&A’s.
Ondersteuner
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 28 november is er een Informatieavond voor professionals. Je kunt in gesprek met docenten en studieadviseurs. En mensen spreken die de stap al gezet hebben.
Lees verder