Carry Rosenblatt Limpens
Docent
Integrale oplossingen voor complexe ruimtelijke uitdagingen
Docent
Let op: de leergang staat niet op het programma van de Online Informatieavond voor Professionals, maar we geven deze avond wel een voorlichting. Deze vindt plaats op donderdag de 23 januari om 17.00 uur. Aanmelden kan via [email protected]
Onze leergang Gebiedsontwerp biedt ontwerpers en beleidsmakers de unieke kans om samen te werken aan innovatieve en duurzame oplossingen. Ontwerpers leren kwalitatieve en duurzame ontwerpen te creëren, terwijl beleidsmakers de vaardigheden ontwikkelen om de juiste condities te scheppen en als goede opdrachtgevers op te treden. Samen lossen we complexe maatschappelijke vraagstukken op en zorgen we ervoor dat lokale samenlevingen, ecologie en economie kunnen gedijen. De leergang is een gezamenlijk project van deelnemers, docenten, opdrachtgevers en ander betrokkenen.
Je leert interdisciplinaire onderzoeks-, ontwerp- en transitiemethoden, -technieken en -gereedschappen. Je gaat praktisch aan de slag met grote en abstracte ambities, die je concreet uitwerkt op meerdere schalen: van regionaal, stedelijk en dorpsniveau tot wijk, buurt, plein, park en straat. Je voert onderzoek uit, verwerkt de resultaten en integreert ambities zoals inclusiviteit, klimaatadaptatie en de toekomst van het landelijk gebied in (voorwaarden voor) goed ontwerp.
De leergang Gebiedsontwerp is een creatieve reactie op een interdisciplinair vraagstuk. Het is nieuw en uniek in Nederland, ook wat opzet betreft. Zie het als creatief lab waar deelnemers, docenten, opdrachtgevers en andere betrokkenen 'uit het veld' samen onderzoekend ontwerpend aan het werk gaan. Als deelnemers ga jij ook letterlijk het veld in. Aan de slag met echte opgaven en mensen die daarbij betrokken zijn. De leergang is onderdeel van de Academie voor Bouwkunst.
Je ontwikkelt kennis van vakgebieden die aanverwant zijn aan jouw eigen specialisme, transitievaardigheden die je helpen om om te gaan met wicked problems. Zo kun jij als ontwerper of beleidsmaker een cruciale rol innemen bij systeemverandering, transitie en transformatie.
De totale leergang bestaat uit 4 werkplaatsen met elk een eigen thema. De deelnemers en opdrachtgevers bepalen in elk blok samen de accenten.
Werkplaats 1: Het Verhaal van het Gebied: ontwerpend onderzoek naar context, verleden en toekomstpotentieel; deze werkplaats is het fundament onder de drie volgende werkplaatsen. Werkplaats 2: Zachte Steden, over rechtvaardige en genereuze steden: publieke ruimte, verdichting en hergebruik, woningbouw en functiemenging, inclusiviteit en biodiversiteit. Werkplaats 3: Draagkrachtige Dorpen, over leefbaarheid, de relatie met het ommeland, dorpseigen ruimtelijke inrichting en architectuur. Werkplaats 4: Levende Landschappen, over de veranderende functie van het landschap zoals nieuwe vormen van landbouw, bedrijventerreinen (datacenters), wonen, toerisme en recreatie, energielandschappen, én ruimte voor natuur en water. Elke werkplaats bestaat uit drie blokken van drie avonden met rondom 6 volle dagen voor start, excursies & veldwerk, een ontwerpdriedaagse en assessment.
De leergang is geschikt voor jou als je:
werkt als adviseur, beleidsmaker, ontwerper of projectleider;
werkt bij of voor een gemeente, provincie, waterschap, architectenbureau, adviesbureau, woningcorporatie, bouwbedrijf, infrabedrijf of vastgoedontwikkelaar.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Zodra er voldoende geinteresseerde deelnemers zijn, starten we met het eerste blok.
Het is een 2-jarige leergang, bestaande uit vier werkplaatsen. Iedere werkplaats duurt 20 weken. De contactdagen bestaan uit hele dagen en avondsessies.
De totale leergang kost 560 uur aan studiebelasting. Per werkplaats is dit 140 uur, waarvan 70 contacturen en 70 uur zelfstudie.
De totale kosten van de leergang bedragen €16.900.
Docent
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden