- Onderwijs en Opvoeding
Heb je een vraag over onze Pabo Deeltijd verkort? Zie hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel dan jouw vraag per e-mail via: [email protected].
FAQ Pabo Deeltijd verkort
Ik heb geen bachelordiploma, maar wel veel werkervaring in het (basis)onderwijs. Kan ik worden toegelaten tot de Pabo Deeltijd verkort?
Nee, helaas ben je zonder bachelordiploma niet toelaatbaar. Ook niet wanneer je al jaren werkervaring hebt binnen het (basis)onderwijs. Dit is een harde eis waar niet van afgeweken wordt.
Ik heb een bachelordiploma, maar deze opleiding heeft niets te maken met het (basis)onderwijs. Is dit een probleem wanneer ik wil starten met de Pabo Deeltijd verkort?
Nee, dit is geen probleem. Je bent met elk bachelordiploma toelaatbaar tot de Pabo Deeltijd verkort.
Ik volg momteel een hbo/wo-opleiding maar het lukt me niet deze vóór 1 september af te ronden. Kan ik wel starten per september?
Er is ook een instroomoment in februari, voor als je nog niet je diploma hebt behaald.
Het beantwoorden van vragen omtrent studiekosten, tegemoetkomingen en subsidies is complex, omdat de hoogte van de studiekosten veelal te maken heeft met jouw persoonlijke situatie (vooropleiding, inkomen, etc.).
Om je toch wat handreikingen te geven vind je hieronder een aantal veel gestelde vragen én de antwoorden.
Ik heb gelezen dat er een regeling is waarbij studenten van de Pabo maar de helft van het collegegeld hoeven te betalen in de eerste twee jaar in plaats van het volledige bedrag. Kom ik ook in aanmerking voor deze regeling?
Nee, helaas niet. Deze regeling is alleen voor studenten die voor het eerst in het Hoger Onderwijs gaan studeren aan een Ad- of Bacheloropleiding en dus nog niet eerder ingeschreven hebben gestaan in het hoger onderwijs. Er zijn wel andere regelingen en tegemoetkoming, waar je wellicht voor in aanmerking komt. Op deze pagina op de website van DUO vind je meer informatie over tegemoetkomingen en subsidies voor lerarenopleidingen. Zie ook de andere vragen hieronder.
Moet ik instellingscollegegeld of het wettelijke collegegeld betalen?
Over het algemeen geldt, dat studenten die als tweede studie de pabo gaan volgen het wettelijke collegegeld betalen, tenzij de eerste afgeronde studie een lerarenopleiding of een opleiding in de gezondheidszorg is. Behoort jouw vooropleiding wél tot één van beide sectoren, dan betaal je instellingscollegegeld. Was jouw bacheloropleiding een lerarenopleiding? Lees dan de vraag hieronder m.b.t. subsidies en tegemoetkomingen.
Meer informatie over het collegegeld vind je in het document "Collegegeld en overige tarieven 2023/24" op www.hanze.nl/collegegeld.
Jouw persoonlijke situatie speelt dus een belangrijke rol in de berekening van de hoogte van je collegegeld (welke vooropleiding, hbo of niet, welke sector, inkomen, status, etc.). Daarom hebben wij een handige rekentool op onze website staan waarmee je de hoogte van je collegegeld kunt berekenen aan de hand van de gegevens die op jou van toepassing zijn. De rekentool (en meer) vind je hier.
NB: De Pabo Deeltijd verkort is een deeltijd studie.
Ik heb niet eerder een lerarenopleiding gevolgd. Kan ik subsidie of een tegemoetkoming aanvragen?
Wanneer je niet eerder een lerarenopleiding hebt gevolgd en nu dus voor het eerst een lerarenopleiding gaat volgen, kun je mogelijk in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor leraren. Op de website van DUO vind je meer informatie over tegemoetkomingen en subsidies voor lerarenopleidingen.
Let op: Op het aanvraagformulier van DUO staat de uiterste datum voor het insturen van de aanvraag. Zorg ervoor dat je aanvraag voor die tijd (per post) wordt ingestuurd, zodat het in behandeling kan worden genomen. Om onderdeel 7 in te laten vullen mail je het formulier naar onze studentenadministratie via: [email protected].
Op de volgende pagina vind je meer informatie over het levenlanglerenkrediet.
Ik heb al een lerarenopleiding gevolgd en afgerond. Kan ik subsidie of een tegemoetkoming aanvragen?
Momenteel is er nog een subsidie aan te vragen door studenten die een tweede lerarenopleiding gaan doen en dus instellingsgeld moeten betalen. Deze tegemoetkoming geldt alleen voor mensen die een lerarenopleiding hebben afgerond en geen aanspraak mogen en kunnen maken op een andere subsidieregeling.
LET OP: deze subsidieregeling vervalt helaas per 1 oktober 2025. Dat betekent dat studenten die in studiejaar 2024-2025 de subsidieregeling voor het eerst aanvragen nog wél gebruiken kunnen maken van de regeling en het ook nog kunnen aanvragen voor studiejaar 2025-2026. Maar studenten die in studiejaar 2025-2026 met de Pabo Deeltijd verkort willen starten – dus starten per september 2025 of februari 2026 – en al een lerarenopleiding hebben afgerond, kunnen hier géén gebruik meer van maken.
Let op: Op het aanvraagformulier van DUO staat de uiterste datum voor het insturen van de aanvraag. Zorg ervoor dat je aanvraag voor die tijd (per post) wordt ingestuurd, zodat het in behandeling kan worden genomen. Om onderdeel 7 in te laten vullen mail je het formulier naar onze studentenadministratie via: [email protected].
Moet ik vrijstellingen aanvragen wanneer ik wil starten met de Pabo Deeltijd verkort?Ja, je dient vrijstellingen aan te vragen. Met je bachelordiploma ben je toelaatbaar tot de verkorte opleiding. Met dit diploma ben je automatisch vrijgesteld van de toelatingstoetsen. Wel moet je met je bachelordiploma bij de examencommissie van de Pedagogische Academie vrijstelling aanvragen voor het eerste studiejaar/60EC. En voor de 60EC van studiejaar 2 dien je ook nog vrijstellingen aan te vragen bij de examencommissie. Wanneer je start in september dien je omstreeks oktober je vrijstellingen aan te vragen. Hoe dit precies in zijn werk gaat leggen we je uit tijdens de introductie, tevens de eerste dag van je studie.
Om je een beeld te geven van de genoemde vrijstellingen t.w.v. 60EC uit het tweede studiejaar vind je hieronder een overzicht van de vrijstellingen per onderdeel:
• de minorruimte (30 EC)
• professionele vaardigheden (15 EC)
• praktijkgericht onderzoek (15 EC)
Het komt soms voor dat vrijstelling voor het onderdeel "praktijkgericht onderzoek" niet wordt toegekend. Als deze vrijstelling niet wordt toegekend, volg je een korte cursus tijdens het eerste jaar, waardoor je goed voorbereid bent op het doen van je LIO-onderzoek in jaar 4. Je kunt deze cursus simultaan volgen, waardoor je geen vertraging hoeft op te lopen.
Regelt de Pedagogische Academie mijn werkplek, of mag ik ook zelf een werkplek zoeken?
Wij hebben een stagebureau dat een werkplek voor je kan regelen. Wij hebben afspraken met diverse scholen in het Noorden van Nederland. Het is in dit geval wel mogelijk dat jij wordt geplaatst bij een basisschool dat zich op maximaal 1 ¼ uur reizen met OV bij jouw woonplaats bevindt.
Wij moedigen het overigens aan wanneer je zelf de regie wilt houden en een werkplek voor jezelf wilt regelen! Houd er hierbij wel rekening mee dat je niet gaat werven bij een basisschool waar wij afspraken/een convenant mee hebben. Wij vragen je daarom om altijd vooraf te checken bij ons stagebureau of de school waar jij contact mee op wilt nemen niet één van onze contacten is. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar [email protected].
Wat is de procedure en wat zijn de voorwaarden wanneer ik zelf een werkplek willen zoeken?
Deze procedure wordt tijdens de eerste lesweek uitgelegd. Wil je nu al meer weten over de procedure en voorwaarden wanneer je zelf een werkplek wilt zoeken, stuur dan even een mailtje naar [email protected].
Kan ik als zij-instromer bij jullie beginnen?
Wij bieden het zij-instroomtraject niet aan omdat we het een bezwaar vinden dat er geen diploma aan verbonden is, alleen een lesbevoegdheid.
Zij-instroom is een ander traject dan de Pabo Deeltijd verkort, je wordt geen student en krijgt ook geen Pabo-diploma.
Wil je toch als zij-intromer beginnen, dan moet je zelf een bestuur vinden dat jou als zij-instromer wil aanstellen. Vervolgens doe je een geschiktheidsonderzoek voor een geschiktheidsverklaring en als dit positief beoordeeld wordt, komt er een opleidingstraject uit voort van de onderdelen die je nog in het onderwijs op de Pabo moet doen. Meestal kom je dan in het onderwijs van een verkorte opleiding terecht. Je kan deze studieonderdelen ook in overleg bij de Pabo van de Hanzehogeschool doen.
De subsidie voor een zij-instromer is niet combineerbaar met een inschrijving als student.
Kan ik betaald voor de klas staan?
Wij werken met de regeling "Versneld voor de klas". Hierbij kan een student van de Pabo Deeltijd verkort na één jaar van de studie te hebben afgerond als leerkracht aangesteld worden door een bestuur en daarnaast de opleiding afmaken. Je kunt dan het werkplekleren (deels) combineren met het werk dat je doet. Tussen de student, werkgever en de opleiding wordt een tripartite-overeenkomst afgesloten.
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.