PEP: ondersteuning en evaluatie burger­participatie bij lokale energie­initiatieven

  • Onderzoeksproject
Programma Energie Participatie.jpg

Het Programma Energieparticipatie (PEP) zet in op een constante en professionele lokale energiesector met meer innovatieve verduurzaming en waar burgers actief aan meedoen.

Er wordt toegewerkt naar een energieneutrale provincie die Groningers zelf vormgeven. Het Programma Energieparticipatie (PEP) biedt ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van energieparticipatieprojecten en neemt belemmeringen weg.

Betrokkenheid en acceptatie van burgers vergroten 

Burgerparticipatie is cruciaal voor de energietransitie. Het zorgt voor acceptatie en betrokkenheid bij duurzame energieprojecten. Lokale energie-initiatieven, ontwikkeld door burgers, bedrijven en lokale overheden, spelen hierbij een belangrijke rol. Deze initiatieven bevorderen de lokale productie en distributie van duurzame energie, verminderen de energievraag en bevorderen energiebesparing. Daarnaast vergroten ze de betrokkenheid van burgers bij de energietransitie en dragen ze bij aan veerkrachtige, duurzame en inclusieve gemeenschappen.

Aanbevelingen om burgers actief te betrekken 

Dit project beslaat een periode van tien jaar. Tussentijds worden metingen gedaan om te kijken welke aandachtspunten en kansen er zijn die het programma kunnen versterken. Eén van de metingen gaat over de betrokkenheid van Groningers en hun kennis over de lokale initiatieven. Op basis van de uitkomsten kunnen we vaststellen welke acties effectief zijn om meer burgers te betrekken bij de energietransitie. Het doel van de eindmeting is het evalueren van de lokale energiesector over een periode van tien jaar om zo aanbevelingen te kunnen doen over hoe je burgers actief kunt betrekken bij de overgang naar duurzame energie.

De rol van ENTRANCE 

ENTRANCE draagt bij aan het programma door de ontwikkeling van de lokale energiesector over een periode van tien (2020 – 2030) voortschrijdend te monitoren.
 

Thema's