Als Centre of Expertise Energy richten wij ons op vraagstukken rondom de thema's duurzame mobiliteit, hernieuwbare gassen en duurzame brandstoffen, industriële transformatie, lokale en regionale energiestrategieën en systeemintegratie.
Duurzame mobiliteit
De vervoersector veroorzaakt bijna 20 procent van de CO2-uitstoot en bereikbaarheid en leefbaarheid staan hoog op de regionale agenda’s. Bij duurzame mobiliteit gaat het om interdisciplinair, praktijkgericht onderzoek naar slimme en groene oplossingen en interventies, waarbij techniek, systeemintegratie en gedrag samenkomen:
- Techniek: soort aandrijving (zoals waterstof), autonoom rijden en nieuwe vervoerstypen.
- Integratie: hoe kunnen verschillende vervoersvormen op elkaar aansluiten en hoe kunnen we elektrische voertuigen gebruiken voor energieopslag?
- Gedrag: hoe kunnen we mensen bewegen om duurzaam te reizen en te vervoeren?
Hernieuwbare brandstoffen en duurzame gassen
Hernieuwbare brandstoffen en duurzame gassen spelen een essentiële rol in de energietransitie. Waterstof is mogelijk de energiedrager van de toekomst, met biomethaan als meer lokale speler en eventuele backup voor balancering. Noord-Nederland heeft ingezet op het realiseren van een waterstof-ecosysteem. De regio heeft een indrukwekkende positie qua kennis en kunde op het gebied van fossiel gas en groengas. Het toepassingsgerichte onderzoek van EnTranCe bouwt daarop voort. Het richt zich op hernieuwbare gassen en duurzame brandstoffen als energiedragers en grondstoffen voor de toekomst.
Lokale en Regionale Energiestrategieën
Wat mondiaal een bijdrage levert aan het verminderen van de opwarming van de aarde en goed is voor het collectief, staat vaak op gespannen voet met lokale wensen. Denk aan windparken, biovergisters en zonneparken. Decentrale overheden moeten samen met lokale belanghebbenden handen en voeten geven aan de ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energieopwekking en het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Met interdisciplinair praktijkgericht onderzoek dragen we bij aan het vormgeven van de energietransitie op lokaal en/of regionaal niveau en aan het draagvlak en de participatie van alle belanghebbende partijen daarbij.
Industriële transformatie
Industriële transformatie gaat over de uitdaging van de industrie om emissieloos te opereren. Nu veroorzaakt deze nog ruim 40 procent van de CO2-uitstoot. De vraag is hoe de op aardgas-chemie gebaseerde industrie in Noord-Nederland kan omschakelen naar een industrie die in 2050 geen CO2 meer uitstoot, wat de ambitie is. De rol van ENTRANCE is om partijen bij elkaar te brengen en met elkaar te laten samenwerken en innoveren, op het niveau van industriële clusters, bedrijventerreinen en - bij vraagbundeling - ook het MKB. Het praktijkgericht onderzoek van ENTRANCE vindt plaats vanuit het energieperspectief: energiedragers voor het opwekken van energie en niet als grondstof.
Systeemintegratie
Systeemintegratie gaat over de integratie tussen schakels en spelers in de energiewaardeketens van een hybride energiesysteem. Dit is een energiesysteem met een breed scala aan bronnen en verschillende energiedragers. Het is de uitdaging om het energiesysteem duurzaam, betrouwbaar, veilig en betaalbaar te maken. Bij systeemintegratie gaat het om afstemming tussen verschillende sectoren, het efficiënt benutten van infrastructuur en van opwek-, conversie- en opslagcapaciteit. ENTRANCE verricht interdisciplinair praktijkgericht onderzoek op 5 deelgebieden: speelveld, krachtenveld, regie, ontwerp en operationele sturing.
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?