We starten het nieuwe jaar met de Energy Kick Start Week

Hanze Energy Kick Start Week - ENTRANCE Centre of Expertise Energy 2.jpg

De Hanze energie studenten trappen de week af met de Energy Kick Start Week bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy. Meer dan 180 studenten van verschillende Hanze energie minoren en master opleidingen nemen deel aan dit evenement. Een week lang worden de studenten voorbereid op hun minor, master of (afstudeer)onderzoek in de energietransitie.

Kennismaken met de energietransitie

De Hanze energie studenten trappen de week af met de Energy Kick Start Week bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy. Meer dan 180 studenten van verschillende Hanze energie minoren en master opleidingen nemen deel aan dit evenement. Een week lang worden de studenten voorbereid op hun minor, master of (afstudeer)onderzoek in de energietransitie.

Onder beleiding van Joline, Jasper en Jelmer (Bureau Lef) krijgen de studenten een inspirerend programma. Zij maken kennis met de energietransitie, gaan aan de slag met de weekchallenge met behulp van de Design Thinking-methode en leren vooral ook elkaar beter kennen. De studenten worden in gemengde groepen ingedeeld op basis van hun verschillende opleidingen, zodat ze leren samenwerken en hun perspectieven verbreden door de interactie met diverse stakeholders in de energietransitie.

Zij worden ondersteund door de energie experts van de Hanze. Zij delen hun kennis met de studenten en met deze kennis werken zij aan de week challenge gericht op de ontwikkeling van de Eemshaven.

De opdracht: Toekomstige ontwikkeling van het Eemshavengebied & regionale betrokkenheid

In samenwerking met New Energy Coalition nodigen wij de studenten uit om creatieve en duurzame oplossingen te bedenken voor de toekomst van de Eemshaven.

Groningen ontwikkelt zich, met succes, tot een belangrijke waterstofregio als reactie op het afnemen van de aardgaspositie. Er zijn veel projecten gestart die cruciaal zijn voor de nationale energietransitie, met een investeringsplan van meer dan €10 miljard tegen 2030. Echter, drie essentiële voorwaarden moeten nog worden vervuld:

  1. Zorg voor grootschalige aanlanding van offshore windenergie in Groningen.
  2. Realiseer een Noordzee-Eems Corridor voor energieverbindingen.
  3. Zorg voor voldoende ruimte en versterkte infrastructuur in Eemshaven.

Deze voorwaarden zijn cruciaal voor Groningen's rol als waterstofleider.

De studenten onderzoeken en presenteren creatieve concepten die niet alleen de haven voorbereiden op toekomstige energie-ontwikkelingen, maar ook significante  voordelen generen voor de regio Groningen.

Er zijn drie verschillende challenges waar de studenten uit kiezen:

  1. Ecologie en de Waddenzee: Hoe kunnen we innovatieve oplossingen ontwikkelen om ecologische duurzaamheid in het Waddengebied te waarborgen terwijl we de havenactiviteiten uitbreiden?
  2. Logistiek en Urban Planning ontwikkeling: Hoe kunnen we de fysieke uitbreiding van de Eemshaven effectief plannen en realiseren om toekomstige energie-import en -export mogelijk te maken, rekening houdend met ruimtelijke mogelijkheden en infrastructuurverbeteringen?
  3. Economische en Sociale Impact: Hoe kunnen havenontwikkelingen bijdragen aan de lokale economie, lokale bedrijven ondersteunen bij de transitie naar groene energie, en maatschappelijke waarde creëren door actieve betrokkenheid van de lokale gemeenschap?

Wij wensen de studenten veel succes en wij kijken enorm uit naar de creatieve en innovatieve oplossingen die de toekomstige energie professionals bedenken.

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Economie en Management
  • Techniek