Lokaal voor Elkaar

  • Blog
Isabelle de Harder

Samenwerken en leren binnen de Werkplaats Sociaal Domein Noord.

Blog: Isabelle de Harder, projectmanager WSD Noord

"Wat me meteen aantrok tot de Werkplaats Sociaal Domein Noord, is de kans om praktijk, onderzoek en onderwijs samen te brengen. Ik ben altijd gefascineerd door hoe mensen en organisaties elkaar kunnen versterken, vooral in het sociale domein, waar complexe problemen vragen om creatieve oplossingen. Bij de werkplaats ondersteunen we projecten die ontstaan vanuit vragen uit de praktijk. De burger staat centraal, maar werkt en leert samen met studenten, docent-onderzoekers en professionals. 

Dus hoe doen we dat samen? 

Een onderdeel hiervan is mensen op de hoogte brengen van de werkplaats en welke prachtige initiatieven er allemaal al zijn binnen het sociale domein, met in het bijzonder natuurlijk de innovatiewerkplaatsen (IWP's) die zijn aangesloten bij de werkplaats. Vandaar dat ik het fantastische idee had om te beginnen met een reeks blogs vanuit de verschillende IWP's. Niet met een standaard verhaal over wat voor goeds we allemaal doen (ook erg belangrijk uiteraard), maar vooral ook juist met persoonlijke verhalen vanuit de verschillende IWP’s.  

Vol enthousiasme pitchte ik dit idee aan ons communicatieteam, niet wetende dat ik uiteraard zelf ook onderdeel zou zijn van deze blogreeks. En hier ben ik dan, de eerste die het spits afbijt als projectleider van de werkplaats. Maar ik beloof jullie, hierna wordt het alleen maar beter! 

Leren van de innovatiewerkplaatsen 

In mijn rol als projectleider werk ik nauw samen met de innovatiewerkplaatsen. Het is inspirerend om te zien hoe gemotiveerd iedereen is om verschil te maken. Tegelijkertijd is het een uitdaging om iedereen op één lijn te krijgen en de vergaarde kennis te bestendigen. De kernvraag blijft altijd: hoe zorgen we ervoor dat de projecten die nu zo goed lopen, ook op lange termijn kunnen blijven bestaan? 

Dit betekent dat we continu moeten kijken naar wat echt aansluit bij de vragen uit de praktijk. De projecten moeten niet alleen aansluiten op de huidige behoeften, maar ook in staat zijn om zelfstandig door te gaan. Natuurlijk spelen subsidies hierin een rol, maar het gaat er vooral om dat we leren wat werkt en hoe we die successen kunnen voortzetten.  

Een symposium als moment van reflectie

Het symposium op 13 maart 2025 is voor ons een belangrijke mijlpaal. We vieren niet alleen de successen van de afgelopen jaren, maar het is ook een moment van reflectie. Wat hebben we bereikt? En hoe zorgen we ervoor dat deze successen voortgezet kunnen worden? 

Het thema ‘Lokaal voor Elkaar’ past hier perfect bij, omdat het draait om samen oplossingen vinden die lokaal geworteld zijn en blijven bestaan. We willen niet dat onze projecten een tijdelijk succes zijn, maar dat ze ook op de lange termijn hun meerwaarde blijven tonen. Daarvoor hebben we iedereen nodig en nodigen we iedereen uit: de professionals, de burgers, de onderzoekers en de studenten. Samen moeten we leren hoe we leren in een leergemeenschap.  

Voor het symposium hebben we al een aantal bijzondere sprekers op het oog en we zijn druk bezig met het samenstellen van een programma dat zowel inspirerend als praktisch is. We hopen dat de deelnemers vertrekken met nieuwe ideeën, praktische kennis en hopelijk nieuwe samenwerkingen. 

De uitdagingen van samenwerken

 Een van de grootste uitdagingen waar we voor staan, is het blijven leren van elkaar. Het klinkt mooi om samen te werken in de driehoek praktijk, onderzoek en onderwijs, maar dit blijkt soms best ingewikkeld. Bijvoorbeeld door een andere kijk op wat werkt en wat belangrijk is. De kunst is om die verschillende perspectieven niet alleen te respecteren, maar ze ook te benutten. Hoe zorg je ervoor dat iedereen het gevoel heeft dat zijn of haar stem wordt gehoord? En hoe komen we dan samen tot duurzame oplossingen? 

Dit is iets waar we continu mee bezig zijn. We hebben geleerd dat het niet altijd om snelle resultaten gaat, maar om het proces: elkaar beter leren begrijpen, samen experimenteren en soms accepteren dat het niet altijd vlekkeloos gaat. Toch blijft de vraag altijd: hoe zorgen we ervoor dat dit soort samenwerkingen ook op de lange termijn vruchtbaar blijven? 

Toekomstperspectief 

We hebben nog veel te leren en er is nog een lange weg te gaan, maar ik ben trots dat ik deel uitmaak van een netwerk dat deze uitdagingen aangaat. Terwijl we toewerken naar het symposium, is het mooi om te zien hoeveel vooruitgang we al hebben geboekt. Maar we blijven ook kritisch naar onszelf kijken: wat kan beter, en hoe zorgen we ervoor dat onze innovatiewerkplaatsen blijven bestaan, zelfs zonder dat we volledig afhankelijk zijn van subsidies? 

Ik nodig jullie van harte uit om mee te denken en mee te doen tijdens het symposium op 13 maart 2025. Laten we samen ontdekken hoe we duurzaam kunnen blijven bouwen aan een sociaal domein waarin we lokaal voor elkaar blijven staan."