Masterclass Design Thinking voor studenten ondernemerschap

  • Nieuws
Cor Noltee 26 maart.jpg

Op 26 maart kregen studenten ondernemerschap van de Hanze de kans om op een interactieve manier kennis te maken met Design Thinking tijdens een boeiende masterclass. Onder leiding van Cor Noltee, reclamemaker, designer, docent, schrijver en Shinrin-Yoku gids, doken de studenten in een creatieve en oplossingsgerichte manier van denken. De sessie stond bol van inspiratie, praktische inzichten en aansprekende voorbeelden om complexe vraagstukken te benaderen.

Wat is Design Thinking?

Als beginnende ondernemer wil je iets veranderen. Je droomt van iets en gelooft dat je daaraan waarde kan toevoegen. Design Thinking is een aanpak en mentaliteit om complexe vraagstukken op te lossen door middel van creatief denken en experimenteren. Het draait om een mentaliteit van doen: proberen, testen en bijsturen. Cor Noltee denkt dat iedereen in essentie een ontwerper is. ”De hele dag maken we beslissingen om van de ene naar de andere situatie te gaan. Soms kleine uitdagingen, soms grote. Soms bewust en dan weer onbewust. We zijn continu bezig om de dingen naar onze eigen hand te zetten”, vertelt Cor Noltee de studenten. De kern van Design Thinking is het stapsgewijs werken naar een gewenste situatie, waarbij nieuwsgierigheid en samenwerking centraal staan.

De negen rollen in het creatieve proces

Tijdens het schrijven van zijn boek ‘Het kleine grote Design Thinking Doeboek’ bedacht Cor negen rollen die mensen spelen in het creatieve proces. Deze rollen laten zien dat creativiteit niet lineair is en dat iedereen een eigen bijdrage kan leveren aan het proces. Cor Noltee: “Je speelt allerlei verschillende rollen. Welke rol je speelt, hangt af van de complexiteit van het vraagstuk en je eigen kennis”. Door deze rollen te begrijpen en toe te passen, kun je als ondernemer effectief samenwerken en het creatieve proces optimaliseren.

  1. De Dromer: Formuleert de gewenste situatie, het liefst een droom waar iemand anders iets aan heeft. Bijvoorbeeld: ‘Het zou fantastisch zijn als ik iets kan ontwerpen om mensen in de zorg te ontlasten.’
  2. De Wakkerschudder: Laat de urgentie voelen waarom je die droom moet nastreven. Hoe kun je mensen dit concreet laten voelen?
  3. De In Kaart Brenger: Brengt de huidige situatie in kaart zonder oordeel: Hoe is het nu? Wie zijn de mensen, wat is de situatie, wat zijn de relaties?
  4. De Bewijsverzamelaar: verzamelt menselijk bewijs in de huidige situatie wat er werkt (de ‘wow’s!’) en waar behoefte aan is (de ‘huh’s?’).
  5. De Vragenmaker: Formuleert ontwerpvragen op basis van het verzamelde, menselijke bewijs: Hoe kunnen we? Door in te zoomen op de wat-werkt-situaties krijg je een beter beeld van de werkende principes.
  6. De Ideeënbedenker: Genereert creatieve en originele ideeën. Belangrijk is dat je eerst veel ideeën hebt en dan past kiest. Ga voor hoeveelheid, stel je oordeel uit en stimuleer gekke ideeën!
  7. De Ideeënwaardeerder: Selecteert en beoordeelt ideeën om een keuze te maken uit de veelvoud van ideeën.
  8. De Uitprobeerder: Breng ideeën tot leven in de vorm van prototypes, rollenspellen of simulaties.
  9. De Verbeteraar: Past feedback van gebruikers toe om uitprobeersels te verbeteren.
     

Van verwarring en nieuwsgierigheid naar innovatie

Een belangrijk inzicht van Cor Noltee is dat verandering begint met verwarring en nieuwsgierigheid. Door bestaande aannames te bevragen en te experimenteren met nieuwe ideeën, kan je als ondernemer innovatieve oplossingen ontwikkelen. Het proces van Design Thinking moedigt aan om complexe uitdagingen stapsgewijs te verkennen en samen naar oplossingen toe te werken.