Jacomijn Hofstra geïnstalleerd als lector Rehabilitatie

  • Nieuws
installatie Jacomijn
installatie Jacomijn 2.jpg

Donderdagmiddag 20 maart werd Jacomijn Hofstra geïnstalleerd als lector Rehabilitatie. "Je onderdeel voelen van de samenleving en mee kunnen doen in die samenleving is cruciaal voor een fijn leven."

Tekst: Heleen Abrahamse
Foto's: Jurre Hofstra

De Marie KamphuisBorg was het toneel van de installatie van Jacomijn Hofstra, lector Rehabilitatie bij de Academie voor Sociale Studies en het Centre of Expertise Healthy Ageing. De zaal zat afgeladen vol met familie, vrienden, collega’s, oud-collega’s, studenten en partners. Zelden waren er zóveel mensen bij een installatie.

Meedoen in de samenleving: makkelijker gezegd dan gedaan?’

Jacomijn opende met een prachtig welkomstwoord. Zij is al 17 jaar ‘bewoner’ van de Marie KamphuisBorg. Heel bijzonder dat ook de installatie op deze locatie is. Dan start de interactieve sessie ‘Meedoen in de samenleving: makkelijker gezegd dan gedaan?’ Op geheel eigen wijze nam Maarten Koekkoek, hogeschooldocent Toegepaste Psychologie, in drie delen de thema’s van het lectoraat door: ervaringsdeskundigheid en begeleid leren.

Eerst de verhalen van Angela en Anneke, die beiden op een moment in hun schoolloopbaan vastliepen. Met behulp van Begeleid Leren konden ze weer student zijn, vonden het plezier in studeren terug én zijn ze afgestudeerd. Wat maakte het dat het succesvol was? Beiden geven aan reëel leren plannen, maatwerk, behoud van autonomie, het geven van vertrouwen in je kunnen en het persoonlijke contact met het lectoraat. Anneke vertelt dat ze nu zelf coach is bij Peer2Peer Student Support van het lectoraat. Prachtig.

Vervolgens liet Maarten de aanwezigen, haast op het ritme van de Snollebollekes van links naar rechts, van helemaal mee eens naar helemaal mee oneens, reageren op een aantal stellingen. Stellingen als ‘Een onderwijsinstelling moet zich richten op onderwijs en niet op de privéproblemen van studenten’, ‘Je moet op school/werk zeggen dat je (psychische) problemen hebt’ en ‘Cliënten hebben niks aan de persoonlijke verhalen van hun hulpverleners’ leverden een levendige mix aan reacties op.

Tot slot werd het thema Ervaringsdeskundigheid behandeld in een prachtig, indrukwekkend én zeer persoonlijk verhaal van Marcel Niezen, docent-onderzoeker bij het lectoraat: ‘je professionele identiteit raakt verweven met je persoonlijke identiteit of andersom’. Het gaf eens te meer aan hoe waardevol de inzet van ervaringsdeskundigen is.  

De interactie met de zaal, onder de bezielende leiding van Maarten, was prachtig en had nog best even door kunnen gaan. 

Lectorinstallatie

Na het voorprogramma was het tijd voor de installatie. Annemarie Hannink, lid van het College van Bestuur, beschrijft Jacomijn als energiek, daadkrachtig en sprankelend. Talent terugbrengen, zichtbaar maken én laten groeien. Door het bieden van een werkend perspectief—voor onderzoek, voor de Hanze, maar bovenal voor het individu. Dat is de essentie van het lectoraat Rehabilitatie. ‘Jacomijn en daarmee het lectoraat zijn levende voorbeelden van 'Share your talent, Move the world’, aldus Annemarie.

Samen sterk: naar onbelemmerd meedoen in de samenleving

Jacomijn hield voor haar officiële installatie haar lectorale rede Samen sterk: naar onbelemmerd meedoen in de samenleving. Helaas is onbelemmerd meedoen in de samenleving niet voor iedereen de realiteit. ‘Verder gaan met het thema rehabilitatie is een voorrecht én zeer urgent. Begeleid Leren en Ervaringsdeskundigheid blijven de komende jaren belangrijke thema’s. Omgerekend ervaren zo’n 9000 studenten op mbo, hbo en wo in Groningen vanwege ernstige psychische problemen belemmeringen bij het studeren en lopen daardoor risico op studievertraging en -uitval. Het is van cruciaal belang om aandacht te hebben voor deze groep mensen. Het in ere herstellen van maatschappelijke rollen die mensen dreigen kwijt te raken. De belangstelling voor het inzetten van ervaringsdeskundigheid neemt toe, ook buiten de zorg. Dit is positief, maar roept ook vragen op.'

De plannen van het lectoraat passen naadloos in de huidige noodzakelijk transitie van zorg naar gezondheid en participatie én in de sociale agenda van Nij Begun, het programma waarmee Nederland de ereschuld aan Groningers wil aflossen.

Toekomstplannen zijn er uiteraard ook. Jacomijn: ‘We willen ons nog meer richten op internationale studenten en studenten met fysieke problemen. Hoe zorgen we ervoor dat we perspectief blijven bieden aan iedereen om zich te blijven ontwikkelen? Daarnaast willen we onderzoeken wat de meerwaarde is van de inzet van ervaringsdeskundigen, wat levert dit nu op? Meer en grondig onderzoek hiernaar is nodig om het vak en het thema verder te kunnen brengen.’

Jacomijn startte haar rede met de volgende tekst:

Iedereen telt mee.
Iedereen doet mee.
Iedereen draagt bij.


En voegt daar op het eind van haar rede de zin ‘Iedereen leert aan toe. Om te bereiken dat iedereen daadwerkelijk onbelemmerd mee kan doen in de samenleving, is er nog veel te leren: maar samen staan we sterk!

Na de officiële installatie, eindigde Jacqueline Beverwijk, directeur Academie voor Sociale Studies de middag en richtte zich tot Jacomijn: ‘bevlogen wetenschapper, trekker van het Hanze Healthy Ageing thema Kansengelijkheid & Participatie met een indrukwekkende loopbaan, die met toegepast onderzoek zichtbaar verschil en maatschappelijke impact maakt’.

Het was een inspirerende middag voor alle aanwezigen. We kijken vol belangstelling en met veel vertrouwen uit naar de prachtige plannen van het lectoraat Rehabilitatie.  

installatie Jacomijn 3.jpg

Bekijk hier de lectoraatsfilm.

Samen sterk: naar onbelemmerd meedoen in de samenleving

Ter ere van de lectorinstallatie van Jacomijn is een magazine samengesteld dat een inkijkje geeft in het werk van het lectoraat. Dit magazine kun je hier vinden.

Lectoraat Rehabilitatie

Contact