Multidisciplinair samenwerken werpt zijn vruchten af in Oost-Groningen
In de Innovatiewerkplaats Eems Dollard Regio in Transitie (EDRiT) ontwikkelen en delen overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties & bewoners kennis en ervaring in en over de Eems-Dollard Regio (zowel in Nederland als in Duitsland). Vanuit deze IWP doen studenten van de Hanze, RUG en Noorderpoort opdrachten voor gemeenten, ondernemers, stichtingen en verenigingen over de kwaliteit van de leefomgeving, ook wel de leefbaarheid in deze regio.
Het ontstaan van de Innovatiewerkplaats Eems-Dollard Regio in Transitie begon zo’n 10 jaar geleden met een gesprek tussen een ambtenaar van de Gemeente Oldambt en Elles Bulder (nu lector Leefomgeving in Transitie). Vanuit de gemeente lag er een project en in dat gesprek opperde Elles of het een idee was om hier studenten op in te zetten. Pas later (in 2016) kwam Elles in dienst van de Hanze en kon ze dit gesprek verder voeren en was de toegang tot studenten ook gemakkelijker. ‘We zijn gestart in een leegstaand winkelpand in Winschoten, want hier lag een grote uitdaging. Er was sprake van krimp en veel leegstand, het centrum moest geherstructureerd worden. Het was al snel duidelijk dat hier studenten nodig waren vanuit verschillende disciplines, zoals Vastgoedkunde, Social Studies, Toegepaste Psychologie, Rechten, Bedrijfskunde etc.’ vertelt Elles. ‘Zo zijn we begonnen met multidisciplinaire groepjes, bibberend van de kou met een man of acht in het eerste semester met docentonderzoekers. En van hieruit zijn we enorm gegroeid met vele opdrachten en inzet van studenten.’ Na een paar jaar werd het mogelijk om een projectleider op deze IWP aan te stellen, in 2019 is Charlotte Hidding begonnen.
Connectie met de omgeving
Na het aanstellen van Charlotte groeide en bloeide de IWP verder, omdat het nu mogelijk is om structureel contact te onderhouden met de omgeving en studenten. Charlotte gaat met de betrokken partijen in gesprek en vraagt of er voor het volgende semester weer nieuwe opdrachten liggen. ‘De Gemeente Oldambt ziet het belang van onze IWP. Op dit moment werken de studenten vastgoedkunde aan het project voor het circulair afbreken van het Sint Lucas ziekenhuis. Maar ook de Gemeenten Westerwolde, Stadskanaal en Delfzijl leveren opdrachten aan’, vertelt Charlotte. Er zijn nog veel meer partijen en verenigingen betrokken en vanuit de Hanze is het Kenniscentrum NoorderRuimte aangesloten. Van de zeven lectoraten binnen dit kenniscentrum valt deze IWP onder het lectoraat ‘Leefomgeving in transitie’.
Studenten in de IWP
De afgelopen jaren hebben ruim 200 studenten gewerkt aan onderzoeksprojecten binnen deze IWP. Een mooi voorbeeld hiervan is het project ‘Scheemda in de lift’. Bij de verhuizing van het Ommelander Ziekenhuis net buiten Scheemda, zaten de ondernemers in Scheemda met de vraag hoe ze de bezoekers van het ziekenhuis ook naar het centrum kunnen trekken. Aan dit project werkten studenten van Communicatie, Bedrijfskunde, Facility Management, Voeding & Dietethiek en Vastgoedkunde. Charlotte: ‘Ze trokken samen op maar hadden wel hun eigen onderzoeksvraag, gericht op hun achtergrond. Gezamenlijk gingen ze naar de opdrachtgevers toe en stelden daar de vragen. Dit leidde tot een mooie samenwerking en vanuit verschillende invalshoeken konden ze de zaken belichten en van elkaar leren.’
Het gaat echter niet altijd zo gesmeerd tussen de studenten, vertelt Charlotte. ‘Wat je veel ziet is dat studenten op eigen eilandjes zitten. Ze zijn vaak bezig met hun eigen opdracht die ze moeten halen van school. Met de focus daarop hebben ze niet de ruimte om ook met anderen disciplines samen te werken. We proberen de studenten uit hun comfortzone te halen en zich meer te laten ontwikkelen binnen het werkveld. Ze bouwen hier al een netwerk op en werken met echte mensen en echte opdrachtgevers. Het multidisciplinair samenwerken werkt dus heel goed tussen studenten wanneer er een gemeenschappelijk belang is, zoals bij het eerder beschreven voorbeeld in Scheemda. Dat studenten niet altijd op dezelfde dagen beschikbaar zijn, maakt het samenwerken weer lastiger. Daarom is er de wens om een vaste dag in de week vast te leggen in het curriculum Hanzebreed, zodat studenten kunnen werken in een IWP.’
Opdrachten waar nu aan wordt gewerkt
Momenteel wordt er druk gewerkt aan het koepelproject de Graanrepubliek 2.0. Deze bestaat uit vier fieldabs, waarvan één gaat over erfgoed en de herbestemming van Oldambtster boerderijen. Daar werken nu ruim 20 studenten aan. Wat kan een nieuwe bestemming zijn, hoe doen ze dat net over de grens in Duitsland, wat vinden de omwonenden, hoe kunnen we materialen bij het afbreken hergebruiken etc. In het fieldlab voedsel innovatie, waar streekvoedsel wordt gemaakt, zijn studenten van de ALO (PABO) bezig met de vraag hoe ze de waarde van streekvoedsel op jongeren van de basisschool kunnen overbrengen. Daarvoor ontwikkelen ze een spel. Tot slot is een aantal studenten van HBO-Rechten aan het onderzoeken aan welke wet- en regelgeving de in Oost-Groningen gemaakte tofu moet voldoen om het op de markt te brengen.
Project doorontwikkelen IWP’s (KA2.5B)
Wil je meer informatie over het project doorontwikkeling IWP’s? neem dan een kijkje op onze projectpagina. Heb jij ook een goed voorbeeld om te delen? Stuur dan een mail aan [email protected].
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?