'Meer grip op innovatie maakt je bedrijf toekomst­bestendig'

  • Nieuws
_DSC9063.jpg

10 oktober 2024 is Dr. Mira Bloemen-Bekx geïnstalleerd als Lector Regionale Innovatie Vermogen. Tijdens haar lectorale rede vertelde Mira meer over haar lectoraat Regionaal Innovatie Vermogen.

Lectorale rede 

Structurele vernieuwing cruciaal voor mkb   
Innovatie is essentieel voor de toekomstbestendigheid van mkb-bedrijven. Toch worstelen veel ondernemers in Noord-Nederland om innovatie structureel te integreren in hun bedrijfsvoering. Dit roept vragen op zoals: Hoe blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Hoe benutten we de talenten van onze medewerkers optimaal? En waar vinden we de tijd en middelen om te leren en te innoveren? 

Screenshot 2024-10-10 105054.png

Regionaal leernetwerk voor innovatie   

Deze uitdagingen vormen het uitgangspunt voor het onderzoek van Mira Bloemen-Bekx en haar team bij het lectoraat Regionaal Innovatievermogen. Het lectoraat werkt nauw samen met ondernemers om de processen en keuzes te onderzoeken die leiden tot een versterkt innovatievermogen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het opzetten van een regionaal leernetwerk dat dient als een platform voor ondernemers om van elkaar te leren, maar ook als een onderzoeksomgeving voor het lectoraat zelf. In deze omgeving onderzoeken Mira Bloemen-Bekx en haar lectoraat hoe ondernemers hun innovatiekracht versterken door hun innovatiecompetenties te ontwikkelen, hun bedrijven te herontwerpen en te innoveren. Dit dubbelzijdige proces van leren en onderzoeken zorgt ervoor dat zowel de academische inzichten als de ondernemerspraktijk elkaar versterken. Het leernetwerk stelt ondernemers in staat om beter grip te krijgen op innovatie, terwijl het lectoraat waardevolle data en inzichten verzamelt om verdere verbeteringen in innovatieprocessen te ondersteunen. 

Toekomstbestendig door innovatie 

Het versterken van het innovatievermogen van het mkb is niet alleen belangrijk voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, maar ook om te voldoen aan veranderende klantbehoeften en regelgeving. Innovatie biedt bedrijven kansen om hun concurrentiepositie te verbeteren, efficiënter te werken en deel te nemen aan samenwerkingsverbanden in innovatienetwerken. Hiermee dragen deze bedrijven bij aan werkgelegenheid, welzijn en bredere welvaart in Noord-Nederland. Door gezamenlijke inspanningen en kennisdeling ontstaat een ecosysteem waarin zowel bedrijven als de regio kunnen floreren. 

Het ondernemersdebat 

Na de lectorale reden vond er een ondernemersdebat plaats. ''Wat zijn de parallellen tussen de samenwerking in een orkest en de samenwerking tussen bedrijven in de regio?'' Mira Bloemen-Bekx ging tijdens het ondernemersdebat hierover in gesprek met Arnaud Oosterbaan, theaterproducent, dirigent en oprichter van Nootstroom en met Joost F. Paques, eigenaar van Paques Biomaterials, een innovatieve producent van biomaterialen. Het gesprek werd geleid door Anouk Verstegen, projectleider en docent-onderzoeker bij de Hanze.