Hoe maken we van Noord-Nederland een Blue Zone?

  • Nieuws
PMG 30 nov.jpeg

Het platform Mentale Gezondheid wil van Noord-Nederland een zogenaamde Blue Zone maken: een gelukkige en gezonde regio. Daarvoor zijn verschillende noordelijke organisaties, mkb-bedrijven en onderzoekers gaan samenwerken aan de mentale gezondheid van medewerkers, onder de naam Platform Mentale Gezondheid. De resultaten van het onderzoek door het platform in de afgelopen 5 jaar zijn uitgewerkt in 5 gouden regels voor een goede mentale gezondheid van medewerkers en tijdens het congres ‘Brug tussen weten en doen’ op 30 november gepresenteerd.

Samenwerken aan mentale gezondheid 

Mentale gezondheid is een belangrijk onderdeel van gezond ouder worden. ‘Healthy ageing’ staat dan ook hoog op de agenda bij diverse organisaties. In 2018 is het platform gestart op initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen, Gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Menzis, onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen, om samen te werken aan de mentale gezondheid van medewerkers. Dat deden ze samen met het lectoraat Leiderschap en Duurzaam Werken van de Hanzehogeschool Groningen. 
 

Het Platform Mentale Gezondheid wil vooral praktijkgericht onderzoek doen met impact. Daarvoor nodigden ze ook veel mkb-bedrijven uit en vroegen hen door middel van innovatieve interventies bij te dragen aan de mentale gezondheid van medewerkers. De afgelopen 5 jaar zijn hierdoor veel interventies via mkb-bedrijven gehouden en gemonitord. Tijdens het congres werden de effecten van de verschillende interventies gepresenteerd: wat is er allemaal gedaan bij verschillende organisaties, wat werkte goed en onder welke omstandigheden, en wat niet?   

Platform mentale gezondheid

Leuk om te ervaren hoe actief het noorden is rondom het thema mentale gezondheid

Interventies met impact 

Ongeveer 120 personen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van mentale gezondheid, zijn afgekomen op het event. Na een welkomstwoord door Klaske Veth, lector Leiderschap en Duurzaam Werken bij de Hanzehogeschool Groningen, gaf Michiel Kahmann, directeur P&O van het UMCG Groningen, een terugblik op de afgelopen 5 jaar en keek hij vooruit naar de toekomst. Wat hebben ze geleerd als netwerk? Welke maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen zien we op ons afkomen en wat is de invloed hiervan op organisaties en medewerkers? En hoe gaat het platform nu verder? Vervolgens werden de bezoekers getrakteerd op een aanstekelijke ‘lach energizer’ door Martin Kuijper.  
De deelnemende organisaties zijn gevraagd welke interventies zij willen laten shinen en via video’s werden deze met de aanwezigen gedeeld. Daarna was het tijd om zelf de effecten van een interventie te ervaren. Door middel verschillende workshops  - van cognitieve fitness en Vinyasa yoga tot een workshop ‘interventies met impact voor  60+-werken - konden bezoekers daadwerkelijk zelf kennismaken met een aantal interventies.  
 

Screenshot 2023-12-05 at 16.26.29.png

Beleef via deze video een korte sfeerimpressie van het congres. Ook zijn verschillende betrokkenen aan het woord.

Dossiers

  • Ny Begun