Tegelwippen tegen overstroming? Klimaat­adaptatie begint in de achtertuin

  • Nieuws
Depositphotos_661713344_L.jpg

De stad Groningen is versteend. Regenwater kan na zware buien niet makkelijk weg, wat kan leiden tot overstromingen zoals afgelopen voorjaar in Haren. De gemeente Groningen wil wat klimaatadaptatie betreft verder gaan dan de openbare ruimte: inwoners en bedrijven moeten bijdragen aan een klimaatadaptieve stad.

Deze vraag staat centraal in het onderzoek van Allard Roest, die kijkt naar waar kansen liggen voor klimaatadaptieve maatregelen en in zijn onderzoek ziet dat dit lang niet overal in de publieke ruimte past, waardoor ook huiseigenaren en bedrijven aan zet zijn. Allard Roest zegt er in Dagblad van het Noorden en op radio NPO1 over: “Alle kleine beetjes helpen. In Groningen is 60 procent van de ruimte privaat bezit. Je hoeft niet veel te doen. Als je aan de randen van je tuin een verlaagde groenstrook hebt, kun je met kleine ingrepen al veel doen. Voor één tuin voelt het misschien niet als veel, maar als je dat allemaal bij elkaar optelt, draag je best wat bij.” 

Om deze publiek-private samenwerking meer te formaliseren is afgelopen woensdag (20-12) een nieuwe hemelwaterverordening besproken in de gemeente Groningen. Het doel van deze nieuwe regels is dat er bij groter percelen een verplichting komt om water op te vangen. Rondom deze verordening was een discussie ontstaan over het eigendomsrecht van woningbezitters, maar ondanks deze discussie is deze regel er toch door gekomen. In een interview met NPO Radio 1 gaf  Allard Roest aan dat dit goed nieuws was en dat Groningen hiermee een koploperspositie heeft gepakt in Nederland, iets wat hard nodig is.

Weten wat burgers en bedrijven nog meer kunnen doen om hun omgeving klimaatadaptief te maken?

Lees het hele artikel van Dagblad van het Noorden hier

Luister hier het interview van Roest op NPO Radio 1 terug (eerste vijf minuten)

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu