Girls’ Day: dáárom is techniek ook voor meiden
- Nieuws
Op Girls’ Day, 10 april, komen 150 meiden uit klas 1 en 2 van de havo en het vwo een dag rondneuzen bij de bèta-, technische en IT-studies van de Hanze. Janine Postmus, tweedejaars Bio-informatica, vindt Girls’ Day hartstikke belangrijk. “Bètastudies zijn ook gewoon voor meiden én heel leuk.”
Tekst: Loes Vader
Wat is bio-informatica, eigenlijk?
“Bio-informatica is het leren programmeren van DNA. DNA bepaalt wie je bent en hoe je eruitziet. In elke levende cel van je lichaam liggen opgerolde strengen DNA. Het is een code van letters die aan jouw eiwitten doorgeven wat ze moeten doen. Bij bio-informatica leren we hele grote datasets DNA programmeren. Die data kan overal vandaan komen, uit mensen, uit dieren, uit planten, uit grond. Die leren we analyseren, manipuleren en alles wat daarbij komt kijken.”
Hoe kreeg je interesse in bio-informatica? Was er iemand die je inspireerde?
“Ik heb hiervoor de opleiding Chemisch Analist op het Noorderpoort gedaan. We hadden midden in de coronatijd een les over DNA, waar ik weinig van begreep. Een biologiedocent heeft toen alle tijd genomen om het mij goed uit te leggen en hij heeft mij gewezen op de opleiding Bio-informatica. Hij is een hele grote inspiratiebron voor mij geweest.”
Wat vind je het leukste aan je studie?
“Ik vind het leukste om programmeren te combineren met biologie. Je maakt eigenlijk allemaal kleine puzzeltjes en uiteindelijk heb je de puzzel klaar en dan doet het iets magisch. Dan komt er een grafiekje of een plaatje uit waaruit je kunt afleiden of iemand wel of niet ziek is. Dat vind ik heel interessant.”
Hoeveel meiden zitten er bij jou in de klas?
“Vier meiden en acht jongens. In het eerste jaar zijn zeker tien van de 27 studenten vrouwelijk.”
Kun je een voorbeeld geven van een interessant project of onderzoek waaraan je hebt meegewerkt?
“Aan het begin van dit jaar hebben wij met echte patiëntendata van het UMCG mogen werken. Het ging om mensen die mogelijk een variant van cardiomyopathie hadden. Dat is een aandoening aan de hartspier die ervoor kan zorgen dat je hart niet goed werkt. Wij mochten uitzoeken of wij in het genetisch materiaal van de patiënt konden vinden welke variant ze hadden, en of ze het überhaupt hadden. Dat vond ik heel erg interessant, omdat het iets is wat ik later ook wil gaan doen. En ik vond het heel bijzonder dat wij als tweedejaars mochten werken met echt patiënten-materiaal.”
Hoe ga je om met moeilijke vakken of momenten waarop je het even niet meer ziet zitten?
“Leren programmeren is best heftig, zeker in het eerste jaar. Maar omdat jij niet de enige bent die het moeilijk vindt, is het makkelijker te dragen. Daarnaast is de opleiding Bio-informatica kleinschalig, waardoor de docenten heel veel persoonlijke aandacht voor iedereen hebben. Dat maakt de leeromgeving heel veilig. Je mag falen en je mag fouten maken.”
Hoe denk je dat bio-informatica de wereld kan verbeteren?
“Bio-informatici doen bijvoorbeeld onderzoek naar kanker. Om te helpen vinden waar de kanker precies zit, welk gen er meespeelt en wat goede medicatie is. Daardoor kan de medicatie worden afgestemd op de individuele patiënt, in plaats van op een brede groep. Je kunt ook als onderzoeker iets betekenen voor de toekomst.”
Wat zijn je toekomstplannen na je studie? Liggen de banen voor het oprapen?
“In het UMCG staan ze al om ons te springen, zeggen onze docenten. Bio-informatica is echt de toekomst bij diagnostisering van ziektes.”
Wat zou je willen zeggen tegen meisjes die twijfelen om een bètastudie te kiezen?
“Als je het leuk vindt om logische puzzeltjes op te lossen, nieuwsgierig en onderzoekend bent, kies dan een bètastudie. Als je twijfelt, maar je vindt het wel leuk, dan kun je het! Bètastudies zijn ook gewoon voor meiden en hartstikke leuk.”
Tijdens Girls’ Day openen honderden bedrijven door heel Nederland hun deuren om 10.000 meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken bèta, techniek en IT. Met doe-activiteiten en ontmoetingen met vrouwelijke rolmodellen ontdekken de meiden de veelzijdigheid van techniek.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?