Communicatie­studenten ontwikkelen COA-campagnes

  • Nieuws
sandy lenters
COA Flyer

Tweedejaars studenten Communicatie ontwikkelden campagnes voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om asielzoekers te motiveren deel te nemen aan lessen in online vaardigheden. De campagnes richten zich op het vergroten van digitale inclusie, zelfredzaamheid en het ondersteunen van het integratieproces van asielzoekers.

Tekst: Loes Vader 

De communicatiestudenten zijn gekoppeld aan het COA via lector Digitale Geletterdheid en Inclusie van de Hanze Arnout Ponsioen. Ponsioen is vanuit zijn lectoraat betrokken bij de Digitale Academie Noord-Nederland (DANN) en de Digital Literacy Coalition (DLC). Vanuit die rollen onderhoudt hij een uitgebreid netwerk van organisaties die groepen met verminderde digitale vaardigheden ondersteunen, waaronder het COA.  

Drie campagnes 

De studenten werkten in groepen aan verschillende campagnes, elk gericht op een specifieke doelgroep binnen de asielzoekersgemeenschap. Een groep maakte een video die de voordelen van digitale vaardigheden benadrukt. Een andere groep ontwierp stickers, posters en een beachvlag om de boodschap over te brengen. Tweedejaars Communicatiestudent Sandy Lenters maakte met haar projectgroep een campagne voor alleenstaande Syrische mannen van 18 tot 24 jaar. Tijdens het onderzoek kwam Lenters erachter dat veel van de jonge Syrische mannen wel vaak de digitale middelen hebben, maar toch niet digitaal geletterd zijn. “Sommigen hadden een mobiele telefoon en zaten bijvoorbeeld wel op tiktok, anderen niet. Sommige spraken Engels, anderen niet. Er zaten dus grote verschillen in de doelgroep en dat vond ik interessant”, vertelt Lenters. 

Succesverhalen delen 

Lenters' groep ontwikkelde een campagne waarin asielzoekers hun succesverhalen delen. In hun creatief concept stond Amaar centraal. “Amaar is een Syrische jongen die al wat langer in Nederland woont en hier zijn leven heeft opgebouwd. Amaar staat als voorbeeldfiguur op posters, een slideshow, een infographic en op flyers, allemaal fysieke middelen die moeten leiden tot meer aanmeldingen voor de digitale-vaardigheidslessen.” 

Uit het onderzoek bleek dat de doelgroep wel wil, maar vaak de stap niet durft te zetten naar een training of voorlichting. “Wij wilden met een voorbeeldfiguur laten zien, dat mensen die die stap wél zetten vooruitkomen. Het COA gaat nu kijken wat ze met de campagnes gaan doen. Hoe mooi zou het zijn als ze echt ingezet worden.”  

Digitale inclusie en COA 

Alet Bouwmeester is woordvoerder bij het COA. “Digitale inclusie is een thema dat zeker voor ons als COA van belang is aangezien niet alle bewoners digitaal geletterd zijn, terwijl digitaal geletterd zijn, je weg vinden in de online maatschappij, bijna randvoorwaardelijk is om überhaupt deel te nemen aan de maatschappij”, vertelt Bouwmeester. “Denk daarbij aan het aanvragen van een DigiD en online bankzaken. We zien dat de digitale skills van onze bewoners over het algemeen sterk verbeterd kunnen worden, maar de meeste mensen vinden nog onvoldoende hun weg naar de lessen, de infobalie en naar onze app MyCOA.nl. Ook hebben we niet duidelijk zicht in de mate waarin bewoners zich het belang realiseren van digitale geletterdheid.” 

Een diepe buiging voor de studenten 

Het COA heeft de campagne nog niet ingezet. “We zijn wel aan het kijken welke middelen we zouden kunnen inzetten. Onze organisatie is een landelijke, waarbij we bewonerscommunicatie ook landelijk en uniform moeten uitrollen. Ik zou het heel mooi vinden als we vanuit deze campagne de adviezen van de studenten en aangereikte middelen landelijk kunnen implementeren”, aldus Bouwmeester.  

Het was voor Alet Bouwmeester de eerste keer dat ze vanuit het COA met de Hanze samenwerkte. “Maar zeker niet de laatste keer. Een diepe buiging voor wat de studenten in zo’n korte tijd hebben opgeleverd. De opdracht was zeker niet gemakkelijk. Het was mooi om te horen dat studenten het een leuke opdracht vonden.”  

Waardevolle opdracht 

Dat het een leuke opdracht was, beaamt Lenters. “Ik vond het een hele leuke, interessante en vooral ook waardevolle opdracht, omdat je echt iets kunt betekenen voor mensen. Ik vond het mooi om te kunnen bijdragen aan een actuele maatschappelijke uitdaging met onze campagne. We dragen niet alleen bij aan de digitale inclusie, maar maken ook een concreet verschil in het leven van asielzoekers. Daarbij was het een superleerzame opdracht”, besluit Lenters. 

IDDI-lab 

De samenwerking tussen de Hanze en het COA is een mooi voorbeeld van hoe onderwijs en maatschappelijke organisaties samen kunnen werken om actuele uitdagingen aan te pakken. Wil jij ook samenwerken met gemotiveerde studenten aan een publieke dienstverlening- of IHH-vraagstuk of wil je in gesprek over de mogelijkheden? Neem dan contact op via [email protected]. Het IDDI-lab verbindt rijkspartners en kennisinstellingen in Noord-Nederland rondom het thema informatiehuishouding.  

Lees meer over het IDDI-lab

Interessegebieden

  • Taal en Communicatie