Samenwerking tussen mbo en hbo levert circulair gebouw ROAM op

  • Nieuws
Opening roam.jpg
groene wand roam.jpg

De circulaire showcase ROAM is donderdag 27 februari feestelijk geopend. Het gebouw aan de Zernikelaan, voor negentig procent gemaakt van circulaire materialen, wordt onder meer gebruikt als expositieruimte voor Minervastudenten en als ontmoetingsplek. Hanzestudenten werkten voor dit unieke project samen met leeftijdsgenoten van het Alfa College.

Tekst: Jan Willem Kerssies 
Foto’s: Piet Zijlstra & Marnix Hoekman 
 
De architect van het gebouw is docent-onderzoeker en architect Pieter Omlo. Piet Zijlstra begeleidde vanuit de Hanze studenten bij de bouw van ROAM. “Zoals je kunt zien zijn we nu bezig met het leggen van de vloer”, vertelt Zijlstra twee dagen voor de opening. “Deze vloer komt uit de Niemeyer Tabaksfabriek in Groningen en is door studenten zelf gedemonteerd. Dat was nog best een lastig klusje omdat er veel spijkers in het houten parket zaten.” Het hele gebouw bestaat voor negentig procent uit circulaire materialen, vertelt Zijlstra trots. “De wanden komen van twee verschillende locaties. We hebben een houten gebouw op de campus bij BuildinG gedemonteerd en materialen gebruikt van een gebouwtje van het Alfa College. Studenten hebben een materialenpaspoort en een scan gemaakt van alle materialen. Vervolgens zijn de gebouwen gedemonteerd en opnieuw opgebouwd aan de Zernikelaan. De houten vlonder om het gebouw is geschonken door het bedrijf De Boer en De Groot en afkomstig van het project Rijkssteigers in Marken.” 
 
De naam ROAM is niet toevallig gekozen en heeft een dubbele betekenis, vertelt Zijlstra. “Het gebouw fungeert als een venster naar de innovaties van de wereld van morgen. In het Gronings noemen we een venster roam. Als je het op zijn Engels uitspreekt dan betekent roam rondzwerven, dus de vrijheid om een kijkje te nemen en je te laten inspireren door nieuwe ideeën.” 

Vijftien plantensoorten 

Op het groene dak van ROAM groeien vijftien plantensoorten. Regenwater wordt gebruikt om de plantjes water te geven. Er is bewust gekozen voor een verscheidenheid aan soorten, vertelt Zijlstra. “Naast dat het goed is voor de biodiversiteit, willen we dat er in ieder jaargetijde plantjes in bloei staan. Het gebouw heeft zo altijd een mooi aangezicht.” Een ander bijzonder element is de groene wand bestaande uit klimplanten. “Het gaat om een eerste uitvoering en naast de planten heeft de wand een zonnepaneel. De energie die we hiermee opwekken gebruiken we om een waterpompje te laten draaien. Het pompje zorgt voor de toevoer van water naar de planten.” 
 
Zijlstra geeft aan dat door middel van metingen verschillende zaken onderzocht worden. “Voor het dak gebruiken we 18 centimeter dik isolatiemateriaal van hennep. We willen natuurlijk weten of het isolatiemateriaal en de groene daken en wanden helpen om het gebouw koel te houden in de zomer. Daarnaast onderzoeken we ook hoe bezoekers zelf het gebouw ervaren. We maken in het gebouw bewust geen gebruik van bekleding om het een authentieke belevenis te geven. We zijn heel benieuwd hoe gebruikers dit zelf ervaren.” 

Ontmoetingsplaats 

ROAM is niet alleen een expositieruimte voor Minervastudenten. Het kan in de toekomst ook gebruikt worden als vergadermogelijkheid. “Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat bedrijven op de campus zich welkom voelen om te komen buurten. We hopen dat er door het gebouw samenwerkingen ontstaan tussen bedrijfsleven, onderzoek en het onderwijs en dat bezoekers onderling kennis uitwisselen. We willen in de toekomst nog drie van deze circulaire gebouwtjes plaatsen langs de Zernikelaan”, aldus Zijlstra.  

Van elkaar leren 

Wouter Posthumus zit in zijn vierde jaar van de opleiding Built Environment. Hij vertelt over ROAM: “Studenten zijn een jaar lang bezig geweest met het ontwerp en we zijn nu een half jaar aan het bouwen. Het is mooi om te zien dat er van verschillende gebouwen één nieuw gebouw gemaakt is. Het was ook heel fijn om samen te werken met studenten van het Alfa College. Wij hebben theoretische kennis over ontwerpen, mbo’ers zijn sterk in het nadenken over de praktische kant. Dus is het haalbaar wat wij hebben bedacht? ROAM is een goed project om van elkaar te leren.” George Maxi volgt de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw aan het Alfa College. Hij zegt over de circulaire showcase: “Ik vind het bijzonder dat het geen simpel rechthoekig gebouw is geworden en je leert veel tijdens de uitvoeringsfase. Sommige werkzaamheden zijn ingewikkelder dan vooraf bedacht. Omdat het dak een bijzondere vorm heeft, moeten bijvoorbeeld niet alle wanden dezelfde hoogte hebben. Zo blijf je steeds nadenken in oplossingen. De samenwerking met hbo’ers is echt leuk. We hebben allemaal specifieke kennis en het is mooi om tijdens de bouw van elkaar te leren.”  

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Techniek