‘In de topsport is het goed fysieke inspanning af te wisselen met mentale inspanning’

  • Nieuws
bijeenkomst Johan Cruijff Academy Frank van Mosselveld.JPG

Donderdag 23 januari organiseerden vijf vierdejaarsstudenten van de Johan Cruyff Academy, onderdeel van de Hanze, in Van DoorenVeste een summit over topsport en studie. Frank van Mosselveld, de huidige algemeen directeur van FC Groningen, was uitgenodigd als spreker en vertelde hoe hij als betaald voetballer een studie voltooide.

Tekst en foto: Emiel Venema

Van Mosselveld was aanwezig op uitnodiging van topsportstudent Damian van der Haar. Damian voetbalt bij PEC Zwolle en is de zoon van Albert van der Haar die bij Willem II samen speelde met Van Mosselveld. “Ik heb met Damian afgesproken dat ik kom spreken als blijkt dat FC Groningen en PEC Zwolle op 18 mei in de eredivisie zijn gebleven. Dus dat regelen we later wel”, begon Van Mosselveld met een knipoog.

Topsport combineren met studie

Van Mosselveld is sinds 1 juli algemeen directeur van FC Groningen, een functie die hij de zeven jaar ervoor uitoefende bij RKC Waalwijk. “Ik sta hier omdat ik het als directeur van FC Groningen en als persoon heel belangrijk vind, dat als je topsport beoefent, zeker als je nog jong bent, je dat combineert met een studie. Ik ben blij, zeker voor de huidige generatie topsporters, dat er steeds meer aanbod is en mogelijkheden zijn.”

‘Steun van thuisfront enorm belangrijk’

Dat was in de tijd dat Van Mosselveld zelf op hoog niveau voetbalde wel anders. Hij tekende op zijn achttiende zijn eerste profcontract bij Willem II en zat op dat moment in het zesde jaar van het Atheneum. “Toen ik het contract tekende, viel dat zo’n beetje samen met de examens. Je voelt het al aankomen: ik zakte op twee-tiende.” De oud-verdediger wist het Atheneumdiploma uiteindelijk wel te behalen. Ook met steun van het thuisfront. “Die steun is enorm belangrijk”, weet Van Mosselveld.

Een leven na het voetballen

De eerste vijf jaar van zijn voetballoopbaan was Van Mosselveld volledig bezig met zijn sport. “In mijn tijd was het niet gebruikelijk dat iemand naast een topsport studeerde. En misschien nog wel veel belangrijker: er waren weinig mogelijkheden die de combinatie mogelijk maakte.” Toch daalde wel het besef in dat er ook een leven is na het voetballen. “Ik vind sowieso: hoe oud je ook bent, wat je ook verdient of wat je ook doet, het is altijd goed om je te blijven ontwikkelen. En in de topsport is het goed fysieke inspanning af te wisselen met mentale inspanning. Ik denk dat een topsporter daar beter van wordt. Ik probeer jongens en meisjes bij ons binnen FC Groningen daarin ook te stimuleren in plaats van af te remmen. Van alle beroepen is het beroep van profvoetballer het makkelijkst te combineren met een studie. Dat zeg ik ook vaak tegen onze jongens en meisjes in de opleiding.”

Twee keer zwaar geblesseerd

Van Mosselveld besefte dus als betaald voetballer dat een voetballeven eindig is. De gedachte dat hij dat zelf in de hand wilde houden kreeg ook steeds meer vat op hem. “Het moment dat ik wat anders in het leven wilde gaan doen of een andere richting wilde kiezen, wilde ik zelf gaan bepalen.” In die periode raakte hij twee keer zwaar geblesseerd. “Ik speelde in 2006 en 2007 met Jong Oranje de gehele kwalificatie voor het EK, maar de eindrondes miste ik.”

Juist die eindrondes werden gewonnen door Jong Oranje. “Had ik die wel ervaren, dan had ik hier nu wellicht niet gestaan want dan had ik misschien een transfer gemaakt en een heel andere carrière gehad. Het geeft maar aan dat ik geconfronteerd werd met het belang van een studie want een voetbalcarrière kan zo voorbij zijn. Gelukkig was dat niet zo en heb ik nog best een mooie carrière gemaakt.”

Bachelor Commercie, Ondernemerschap en Business Innovation

Van Mosselveld besloot na het seizoen 2014-2015 op 30-jarige leeftijd te stoppen met betaald voetbal. “Ik was aanvoerder van RKC, van een veredeld jeugdelftal. Toen ben ik in de winterstop naar de directeur gegaan met de mededeling dat ik na dat seizoen zou stoppen. Want ik vond het niet leuk meer.” Hij kon die beslissing ook nemen want Van Mosselveld had inmiddels zijn bachelor Commercie, Ondernemerschap en Business Innovation aan de Saxion Hogeschool voltooid.

‘Die intrinsieke motivatie moest ik echt uit mezelf halen’

In 2007 startte de spelersvakbond VVCS met de VVCS-Academy. Voetballers konden vanaf toen een HBO-opleiding volgen op momenten dat het hen uitkwam. Van Mosselveld besloot om in 2009 met de opleiding te starten. “Ik rondde het af in 2013. Met die bagage in mijn tas was de keuze veel makkelijker om te zeggen: ik stop. Het klinkt gek, maar misschien was ik nog wel trotser dan op mijn debuut in de Eredivisie. Omdat ik de prikkel bij mezelf moest zoeken. Ik speelde betaald voetbal in de eredivisie, had een prima salaris. Zolang ik het collegegeld overmaakte, kon ik er desnoods elf, twaalf, dertien jaar overdoen. Dus die intrinsieke motivatie moest ik echt uit mezelf halen.”

Op meerdere vlakken blijven ontwikkelen

“Ik zit ik nu bij een heel mooie club: FC Groningen. Met een heel mooie uitdaging en ambitie in de provincie, waarin de club een heel prominente en belangrijke rol speelt. Zowel maatschappelijk als sportief.” Een aantal spelers van FC Groningen studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanze. Zoals Sven Bouland die een studie volgt aan de Johan Cruyff Academy. “Ik vind het onbegrijpelijk dat je als club, als directie, jongens en meisjes niet ondersteunt en stimuleert om te studeren. Het juist eerder afremt”, is Van Mosselveld duidelijk. “Omdat het belangrijk is om je op meerdere vlakken te blijven ontwikkelen. En ik geloof dat dat je uiteindelijk ook verder brengt in je topsport.”

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport

Organisatie