Dennis Broekema: Eerste gediplomeerde buurtontwikkelaar van Nederland
- Nieuws
Vlak voor de kerst ontving Dennis Broekema als eerste student in Nederland het diploma van de Associate degree Participatie & Buurtontwikkeling. “Er is een schreeuwend tekort aan opbouwwerkers in de wijk”, aldus de kersverse buurtontwikkelaar.
Broekema begon met zijn buurtwerk in 2013, als vrijwilliger in de Groningse wijk De Wijert. Hij kwam in contact met een opbouwwerker en dacht: “Wat die man doet, dat wil ik ook. Ik zat toen in between jobs, zoals dat tegenwoordig heet. Ik was 30 kilo zwaarder dan nu en zat vooral diep ongelukkig op de bank chips te eten.” Broekema kwam van de bank en deed een aantal mooie maatschappelijke projecten in De Wijert.
In 2017 begon hij met de opleiding Sociaal Cultureel Werk op het Noorderpoort. Daarna maakte hij de stap naar Social Work op de Hanze. “Ik kwam er al snel achter dat dat niet helemaal mijn ding was. Een prachtige opleiding, maar omdat mijn hart en liefde bij buurtwerk ligt, sloot de opleiding daar niet helemaal op aan.”
Toen Broekema hoorde over de nieuwe opleiding Participatie & Buurtontwikkeling, die wel helemaal aansloot bij zijn grote passie wijkontwikkeling, is hij overgestapt. “Het is een tweejarige opleiding, waarin je één dag in de week naar school gaat en daarnaast in het sociaal domein werkt, vrijwillig of betaald. Twee jaar kon ik ook beter overzien en het was beter te combineren met mijn werk en gezin.”
Een mooi project dat Broekema tijdens zijn opleiding heeft gedaan, is het regenboogproject in de gemeente Midden-Groningen, waar hij destijds als Sociaal Cultureel Werker werkte. Hij ondersteunde de LHBTQ+-gemeenschap om een stichting op te zetten die hun belangen behartigt. “De stichting organiseert nu activiteiten, voorlichting en spreekuren. Ik heb er veel van geleerd, zoals gesprekken op strategisch niveau voeren met gemeenten. Met een heel mooi resultaat. Nu ik daar niet meer werk gaat de stichting door zonder mij.”
Nog voordat Broekema afstudeerde vond hij zijn droombaan: buurtwerker in Stadskanaal. Hij werkte er net toen de wijkorganisatie naar hem toe kwam. Ze worstelden met contact maken met buurtbewoners en vroegen Broekema om hulp. “De wijkorganisatie wist de bewoners lastig te vinden en de bewoners de wijkorganisatie niet. Dankzij mijn afstudeeropdracht is daar beweging in gekomen. Er worden meer activiteiten georganiseerd en de mensen weten elkaar te vinden.”
De studenten kunnen zelf aangeven waar ze behoefte aan hebben tijdens de opleiding. “Action learning heet dat. Uiteraard moet je modules afronden en aan leerdoelen voldoen, maar er is veel ruimte voor eigen inbreng. Zo is er vorig jaar een les geweest over de nieuwe omgevingswet die op 1 januari in werking trad. Met een oud-wethouder en een ambtenaar waardoor je heel mooi het spel zag tussen politiek en ambtenarij. Heel leerzaam om daar op deze manier mee kennis te maken.”
Heeft Broekema tips voor toekomstige buurtwerkers? “Er is een schreeuwend tekort aan buurtwerkers”, concludeert de gediplomeerde buurtontwikkelaar. De landelijke belangenorganisatie Krachtproef, waar Broekema ook bij is aangesloten, wil duizend nieuwe vakgenoten werven. “Als je een beetje gevoel hebt voor wat er in wijken en buurten leeft en je vindt het leuk om mensen te verbinden en initiatieven te ondersteunen, dan is deze opleiding een ontzettende aanrader. In twee jaar tijd krijg je veel mooie tools in je rugzak waarmee je de wijk in kunt. En als je daarna toch de bachelor Social Work wilt doen, kun je in het derde jaar instromen.”
Broekema werd door de opleiding en op zijn werk in het zonnetje gezet toen hij als eerste buurtontwikkelaar zijn diploma ontving. “Er waren bloemen en felicitaties. De mensen zijn trots op mij. Ik blijf een linkje houden met de Hanze en blijf ambassadeur van de opleiding.”
Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding of cursus om je verder te ontwikkelen of te specialiseren? Bezoek dan de online voorlichtingsavond op 23 januari voor professionals. Tussen 17.00 - 20.00 uur kun je deelnemen aan voorlichtingen en Q&A's en in gesprek gaan met docenten en studieadviseurs. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Zo kom je erachter of de opleiding bij je past en mogelijkheden biedt om een volgende stap te zetten in je carrière.
Lees er meer over
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?