Bedrijfskunde­studenten met bierburgers en bierballen op ESNS

  • Nieuws
Brewbites Fotobron Kim Frijters.jpg

Terwijl de productie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) in volle gang is, presenteren vijf tweedejaars studenten van de driejarige opleiding Bedrijfskunde in de Oosterpoort hun project Brew Bites. Wouter Kokje, Niels de Vries, Bram Fledderus, Bart Grootjans en Kasper Buursma staan met hun bierballen en bierburgers op het meest spraakmakende muziekfestival van Groningen: ESNS.

Tekst: Loes Vader
Foto: Kim Frijters

Op het TT-festival in Assen ontmoetten de Bedrijfskundestudenten Geert Kuipers van
Distribugs, een onderneming uit Meppel die zich richt op eetbare insecten voor menselijke consumptie. De studenten testten op het TT-festival hun prototype van een groene terrasafscheiding. Kuipers maakte met zijn insectenburgers deel uit van de testlocatie. De heren hadden een klik en de samenwerking smaakte naar meer. Die kwam er. Ontwikkel een innovatieve vleesvervanger op basis van reststromen van bier, die ook nog eens op de markt gebracht kan worden voor een schappelijke prijs, luidde de opdracht. Kuipers wilde weten: zit hier een businesscase in? Hoe ziet die eruit en wat moet er gebeuren? Die vragen paste perfect in een opdracht van hun opleiding.

Bierbostel

Bierbostel is een reststroom van bierbrouwen. Het zit boordevol proteïne en boeren kunnen het vaak gratis ophalen voor hun varkens en koeien. Maar je kunt het ook gebruiken voor menselijke consumptie. Belangrijke vraag voor de studenten was: wat moet er in het proces veranderen om bierbostel geschikt te maken voor menselijke consumptie? De studenten bezochten brouwerijen om de processen in kaart te brengen van het produceren en verwerken van bierbostel. Ze bekeken waar en hoe er veranderingen moeten plaatsvinden om het product veilig te maken voor menselijke consumptie. Het proces moet hygiënisch zijn en het product moet direct worden gekoeld. De omslag voor de bierbrouwers is niet zo groot, concludeerden de studenten. Installeer een vriescel bij de brouwerij, zodat de bierbostel food grade blijft, en voer een grondige reinigingsprocedure uit.

Maallust

Het was niet altijd makkelijk om bij een bierbrouwer binnen te komen, maar speciaalbierbrouwer Maallust was enthousiast. Hoe mooi zou het zijn als ze naast hun Zware Jongen Triple een burger op de kaart kunnen zetten van hun eigen proteïnerijke reststromen? De studenten haalden de bostel bij Maallust op, daarmee gingen ze naar Geert Kuipers. Een week later rolden later hun eerste Brew Bites uit de keuken van Kuipers. Weer een week later was de proeverij met de raad van bestuur van Maallust. Die was direct overtuigd en enthousiast. “De brouwers denken zelfs al mee over een nieuwe verwerkingslocatie in Veenhuizen vlakbij hun brouwerij”, vertellen de studenten.

ESNS

Marinthe de Hek, voedselprogrammeur van ESNS, noemt de lokale, CO2-neutraal en circulair geproduceerde snacks een verrijking van de catering op ESNS. Ze prijst de studenten voor hun inzet. “Ze hebben in één oogopslag inzichtelijk kunnen maken hoe hun product van Maallust naar ESNS komt. De samenwerking met Maallust versterkt ons regionale voedselsysteem”, aldus de voedselprogrammeur.

Toekomst

De studenten willen verder onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van de Brew Bites. Ze willen met impact en duurzaamheid aan de gang en ze overwegen te investeren in nieuwe innovatieve verwerkingstechnieken. “We hebben de afgelopen dagen voor ESNS zo’n 1.500 burgers en 4.000 ballen met de hand gemaakt en dan kom je erachter dat het flink wat tijd kost.”

Volgens Kuipers wordt het product een bedrijf. “We wachten eerst af hoe de ballen en burgers het op ESNS doen. Als het een flop wordt, hebben we in ieder geval veel plezier en een fantastisch mooi project gehad. Wordt het wel een succes – en daar geloof ik heilig in – dan hebben we iets om over na te denken. Na ESNS gaan we met elkaar om de tafel hoe we verder gaan."

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Economie en Management