‘Het volgen van een master zorgt voor extra professionele ontwikkeling’

  • Nieuws
Open dag masters. European Master in Renewable Engergy.jpg

Studenten van de master Energy for Society brachten in november een bezoek aan Brussel. Programmamanager Henmar Moesker en Lector Wytze van der Gaast waren erbij en vertellen meer over de studiereis, de master Energy for Society en het belang van de hbo-master in het algemeen.

Tekst: Jan Willem Kerssies
Foto: Kim Frijters

Van der Gaast is lector economische vraagstukken binnen de energietransitie. Over de totstandkoming van de studiereis vertelt hij: “We hebben samengewerkt met het Huis van de Provincies, afdeling Noord-Nederland. Zij hebben contact met diverse steden in Europa vanuit Cities Mission, een project van de Europese Unie gericht op klimaatneutrale en slimme steden in 2030. Twee maanden geleden is er vanuit het project een uitvraag gedaan waar zes Europese steden op reageerden met concrete problemen waar men mee kampt in de energietransitie. Onze studenten hebben hiervoor vervolgens interventies bedacht. De problemen gingen bijvoorbeeld over het inrichten emissievrije stadscentra en over hoe je consumenten meekrijgt in de energietransitie. Tijdens de bijeenkomst in Brussel zijn de oplossingen door de studenten besproken met de stedenvertegenwoordigers.”

Emissievrij stadscentrum

Voor één van de opdrachten maakten studenten voor de gemeente Groningen een vergelijking tussen Madrid en Groningen. In Madrid is de gemeente al best ver als het gaat over het inrichten van een emissievrij stadscentrum. In Groningen zit men nog in de planfase. Studenten hebben gekeken naar wat Groningen kan leren van Madrid. “Een belangrijke praktische vraag bij emissievrije stadscentra is hoe krijg je de plaatselijke loodgieter of schilder zover om over te stappen op elektrisch vervoer? Het vergt van het mkb nogal wat investeringen en het is niet altijd duidelijk wat de beleidskaders zijn. Als je weet wanneer het wordt ingevoerd dan investeren bedrijven eerder in emissievrije voertuigen. Als het beleid onzeker is krijg je aarzelingsgedrag. De studenten gaven als oplossing dat het belangrijk is om het mkb zo vroeg mogelijk bij de plannen te betrekken. Dan krijg je bedrijven makkelijker mee dan wanneer je het van bovenaf beslist. Daarnaast gaven de studenten aan dat mobiliteitshubs in Madrid goed werken. Je brengt dan producten naar depots in de stad, waarbij de spullen verder worden vervoerd in kleinere elektrische voertuigen. Zo hoeven niet alle voertuigen, en zeker de grotere, het centrum in”, vertelt Van der Gaast.

De mensen uit de praktijk vonden het interessant om met studenten van gedachten te wisselen over problemen waarmee ze worstelen, vertelt Van der Gaast. “Studenten gaven aan dat ze het heel leuk vinden om te kunnen discussiëren op hetzelfde niveau als professionals die zich bezighouden met stadsinrichting. ‘Dat kunnen wij blijkbaar al’, zo klonk het vanuit een student. Door te sparren met professionals krijgen studenten ook beter een gevoel waar steden mee te maken krijgen. Het maakt problemen inzichtelijk en concreet”, aldus Van der Gaast.

Junior consultants

Hoe kun je de energietransitie verder brengen in de maatschappij? Deze vraag staat centraal tijdens de master Energy for Society. Moesker: “Gedurende de master werken studenten aan interdiscisplinaire opdrachten uit de praktijk van de energietransitie. In het tweede semester gaan studenten aan de slag met grotere energietransitieprojecten. Dan wordt verwacht dat ze zelf interventies bedenken gebaseerd op goed onderzoek. Dit doen we binnen een een fictief eigen consultancybedrijf. Studenten werken binnen het bedrijf als junior consultants en de docenten zijn senior consultants.” Docenten werken actief mee in het bedrijf en lectoren dragen projecten aan waar ze interventies voor willen hebben. Docenten werken actief mee in het bedrijf en lectoren dragen projecten aan waar ze interventies voor willen hebben. “Maar studenten bepalen zelf de koers van de opdrachten. Students at the helm, is ons motto”, aldus Van der Gaast. Moesker voegt eraan toe: “Onze studenten hebben een brede achtergrond, ze komen van veel verschillende opleidingen. Ze hebben al veel kennis en we leren ze om gebruik te maken van elkaars kennis en dit samen te brengen tot een groter geheel.”

Praktijkgerichte insteek

In september lanceerde de Vereniging Hogescholen samen met alle hogescholen in Nederland de campagne ‘Een master die werkt voor jou volg je aan een hogeschool’. Op de arbeidsmarkt is een grote vraag naar masteropgeleide, praktijkgerichte professionals om het hoofd te bieden aan complexe uitdagingen zoals de energietransitie, onze ouder wordende bevolking en de ontwikkeling van AI. Moesker over het belang van de hbo-masters: “Wij leiden studenten op die problemen in de praktijk kunnen oplossen. Onze insteek is heel erg praktijkgericht, maar wel gebaseerd op gedegen onderzoek. Dat is een beetje anders dan veel wo-masters die toch meer aan de theoretische kant zitten. Wij laten studenten meteen los in de praktijk, dus ze gaan ook meteen met stakeholders uit het werkveld in gesprek om problemen op de halen. Dat geldt voor alle masters die we aanbieden bij de Hanze. Als je kijkt naar de master Energy for Society dan eindigen studenten vaak in een coördinerende rol bij bijvoorbeeld organisaties zoals overheden of adviesbureaus. Studenten worden na hun afstuderen vaak oliemannetjes die projecten aan elkaar knopen en de juiste experts bij elkaar brengen om zo samen stappen te maken.”

Van der Gaast voegt eraan toe: “In de energietransitie moet je veel aspecten doordenken en proberen te modeleren. Maar op een bepaald moment moet je de vertaalslag maken naar de praktijk. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij een nationaal project over de marktorganisatie voor het Nederlandse energiesysteem richting 2050. Het systeem moet CO2-vrij worden en gaat daarom op de schop, technisch maar ook economisch. Daar hoort een andere marktorganisatie bij. Dat denk je vaak op wo-niveau uit in modellen en theoretische concepten, maar het is aan de Hanze om in kaart te brengen of en hoe een voorgestelde marktorganisatie past bij eindgebruikers zoals mkb en huishoudens. Deze praktische aanvulling heb je gewoon nodig om oplossingen te laten werken.” Moesker benadrukt dat je geen schakelprogramma hoeft te volgen als je een master wil volgen op de Hanze. “En”, benadrukt ze, “het volgen van een master zorgt voor extra professionele ontwikkeling waar studenten later veel profijt van hebben.”

Mastervoorlichting

Wil je meer weten over wat een Hanze Master is? Of ben je er bijna uit maar heb je nog wat laatste vragen? Bezoek dan op 12 december de online Mastervoorlichting. Op 13 december kun je de Online Open Day bezoeken, hier zijn onze Engelstalige bachelors en masters aanwezig. Tijdens het online evenement kun je live informatiesessies bijwonen en in gesprek gaan met de studenten en docenten van onze Engelstalige opleidingen.

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Gedrag en Maatschappij

Thema's