Campus Groningen nummer 1 Nederlandse topcampussen

  • Nieuws
Zernikecampus Van DoorenVeste en WAS 2021.jpg

Campus Groningen staat op nummer één in de lijst van volwassen topcampussen die de afgelopen 6,5 jaar de economie een sterke impuls hebben gegeven. Als Hanze zijn we trots om via Campus Groningen bij te dragen aan de economische groei van de regio en oplossingen voor maatschappelijke opdrachten.

Fotobron: Harmen van der Vaart

Het rapport van het Nationaal Campus Overleg onderstreept het belang van campussen als plekken waar werkgelegenheid, bedrijvigheid en innovatie samenkomen. Campus Groningen is een voorbeeld van een leergemeenschap waarin onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samenwerken aan grote uitdagingen van deze tijd.

Edward van der Meer, directeur Campus Groningen: “De groei van Campus Groningen is het resultaat van sterke samenwerking tussen kennis, ondernemerschap en onderwijs, binnen stad én regio.” Vanuit de Hanze werken we vol overtuiging en met veel plezier samen binnen Campus Groningen om de economie te versterken en om voor maatschappelijke opdrachten oplossingen te bedenken. Een uitdaging die we blijven aangaan voor de toekomst van (Noord-)Nederland. 

Samenwerken op het gebied van onderzoek 

Met gezamenlijke faciliteiten, proeftuinen en ontmoetingsplekken is Campus Groningen een broedplaats voor onderzoek en innovatie. Opdrachtgevers profiteren van moderne technologieën, apparatuur en een groot netwerk van ondernemers en experts. Snel van gedachten wisselen, via-via horen waar anderen mee bezig zijn en gebruik kunnen maken van elkaars expertise, talent en netwerk is van grote meerwaarde. Het versnelt het tempo waarop we innoveren. Het totale overzicht van wat we doen vind je op hanze.nl/onderzoek. De voorbeelden vanuit Campus Groningen raken alle belangrijke transities: 

  • Bij Entrance in de energieproeftuin kunnen producten of ideeën worden getest en proefopstellingen worden aangesloten op onze infrastructuur voor data, elektriciteit, aardgas, warmte en waterstof. Ook kun je onderzoek uitvoeren met allerlei testfaciliteiten.  

  • De innovatiehal van BuildinG is ingericht om uitgebreid te kunnen kennismaken en testen met innovatieve duurzame en circulaire materialen, constructies en gebouwdelen.  

  • Zernike Advanced Processing Facility (ZAP) is een geavanceerd laboratorium waar bedrijven nieuwe materialen en processen kunnen testen en ontwikkelen. Ook wordt met geavanceerde testfaciliteiten onderzoek gedaan naar groene chemie en plantaardige grondstoffen. 

  • In het Intern of Things Lab ontwerpen en testen we slimme apparaten die data verzamelen en uitwisselen, zoals sensoren in de thuiszorg, in de landbouw bij gewassenmonitoring en bij slimme straatverlichting in het stedelijk gebied. 

  • Het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland ontwikkelt voor vraagstukken uit heel Noord- Nederland innovatieve oplossingen die het politiewerk veiliger en efficiënter maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de makerspace in de Digital Society Hub waar verschillende machines en materialen beschikbaar zijn om ideeën uit te werken tot een prototype.   

Samenwerken op het gebied van onderwijs 

Campus Groningen is een dynamische omgeving waar ontmoeten en experimenteren centraal staat. Ideaal voor start-up die bijvoorbeeld via Start-Up City gestimuleerd worden. Ook zijn er snelle verbindingen te leggen tussen onderwijs en onderzoek, waarbij de Digital Society Hub en Entrance mooie voorbeelden zijn van veel zij met studenten samenwerken. Daarnaast vinden studenten regelmatig uitdagende opdrachten bij campusbedrijven. Een greep uit die verhalen: 

Gezamenlijke ontwikkelvisie Zernike Campus 

Om ook in de toekomst die dynamische campus te blijven waar onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven samenkomt, wordt er met verschillende partners samengewerkt aan een gezamenlijke ontwikkelvisie Zernike Campus  en een Masterplan Campussen. Zo werken we aan de faciliteiten zodat we een echte proeftuinfunctie hebben, zorgen we dat alles samenkomt in de fysieke ruimtes en dat we bijvoorbeeld met showcases (ROAM bijvoorbeeld) ontmoetingsplekken creëren waarin we ook nog eens laten zien wat we doen. Ook zijn we nu met partners de plannen voor Campus hotspots aan het concretiseren.

We werken ook samen aan de functionele vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van parkeren en het voetpad bij Blauwborgje. En wat dacht je van de woningen voor internationale studenten die op Campus Groningen gerealiseerd zijn? Ook dat is een resultaat van de samenwerkingen en het gezamenlijk nadenken over een urgent probleem. Vanuit de ontwikkelvisie Zernike Campus is gekeken naar wat de beste plek hiervoor zou zijn.  

Wil je meer weten over alle initiatieven die plaatsvinden op Campus Groningen?

Bezoek de website