Via FastSwitch schoolde Mart zich om tot verpleegkundige
- Nieuws
Mart Faber (27) wilde van jongs af aan in de zorg werken. Maar zijn carrière-pad bracht hem ergen anders. Totdat Mart vastliep en besefte dat het roer om moest: hij wilde verpleegkundige worden. Dankzij FastSwitch Verpleegkunde maakte Mart versneld de overstap en hervond zo z’n werkplezier. Jouw loopbaan compleet veranderen? Challenge Accepted!
Je rondt je studie af, vindt een baan en komt er na een tijdje achter dat je niet op jouw plek zit. Het overkwam Mart uit Assen. “Ik werkte als proces-ondersteuner bij de overheid. Maar daar liep ik helemaal vast. Mijn broer wees mij erop dat ik vroeger al de wens had om verpleegkundige te worden. Of het niet tijd werd om iets met die droom te doen…?”
Die vraag bracht Mart op het spoor van de FastSwitch Verpleegkunde. Dit is onze verkorte omscholing voor carrière-switchers. “Tijdens FastSwitch volg je versneld een hbo-opleiding tot verpleegkundige terwijl je werkt. De enige voorwaarde is dat je eerder al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond, oprecht gemotiveerd bent én een werkgever vindt die in jou wil investeren.”
Om te ervaren of de thuiszorg iets voor hem was, legde hij contact met Buurtzorg in Assen. “Na een meeloopdag was ik verkocht: dít wilde ik doen.” Gezien de personeelstekorten in de thuiszorg investeert Buurtzorg graag in zij-instromers zoals Mart. In een goed gesprek werd die match snel gemaakt. “Ik kreeg een contract voor 24 uur per week. Daarvan besteed ik vijfenhalf uur aan mijn studie. In de overige uren werk ik voor Buurtzorg.”
Mart verruilde in een paar maanden tijd het overheidskantoor voor de zorg aan huis. “Sta je opeens met je blauwe handschoentjes aan cliënten te wassen en aan te kleden. Uiteraard gebeurt dit onder goede begeleiding. Ik had wel de ambitie om zo snel mogelijk zelfstandig de wijk in te kunnen. Het is daarom fijn dat ik mijn opleiding zo kan vormgeven dat ik precies de kennis en vaardigheden opdoe die ik op dat moment nodig heb.”
Zo leerde Mart in een jaar tijd de medische kennis en de basisvaardigheden die bij het vak horen. “In het skillslab leer je bijvoorbeeld hoe je een injectie geeft, een infuus verwisselt of een katheter zet. Dit kun je vervolgens meteen – onder begeleiding – in de praktijk brengen. En als je ergens tegenaan loopt, dan neem je dat mee naar de opleiding. Via onze Community of Learning bespreek je elke week met medestudenten casuïstiek en jouw voortgang. Zo leer je van elkaar.”
Dankzij die wisselwerking tussen praktijk en studie maakte Mart enorme sprongen. “De eerste keer een wond verzorgen, een katheter zetten of een cliënt verzorgen die terminaal is: je leert veel in korte tijd. Best pittig. Gelukkig heb ik hierover veel contact met mijn werkbegeleider van Buurtzorg en mijn studiebegeleider van de Hanze. Samen zorgen wij ervoor dat ik mijn leerweg de juiste kant op stuur, de juiste prioriteiten stel én balans houd tussen studie, werk en privé.”
Inmiddels gaat Mart zelfstandig op pad langs cliënten. “Ik draai als een volwaardig collega mee in ons team en voel mij steeds vertrouwder bij wat ik doe. Het belangrijkste is dat ik weer gelukkig ben. Vanuit mijn handelen kan ik direct iets betekenen voor mensen. En ondertussen bouw je een band met cliënten op. Het is ontzettend dankbaar en mooi werk. Ja, ik ben blij dat ik dankzij de Hanze mijn hart kan volgen.”
Wil jij jezelf ontwikkelen? Om beter te worden in je vak, je carrièrekansen te vergroten of het helemaal over een andere boeg te gooien? Dan ben je bij de Hanze aan het goede adres. Wij begrijpen dat jouw tijd kostbaar is. Daarom bieden we je praktijkgerichte opleidingen aan die direct aansluiten op jouw werk. Dit kun je van ons verwachten:
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?