'Samenwerking tussen ondernemers en creatieve sector de sleutel voor economische groei'
- Nieuws
De creatieve sector kan de aanjager zijn van innovatie in Noord-Nederland. Dat stellen Dorothea van der Meulen (Academie Minerva) en Hugo Velthuijsen (Centre of Expertise Ondernemen) in een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden.
Tekst: Dorothea van der Meulen, directeur Academie Minerva, en Hugo Velthuijsen, directeur Centre of Expertise Ondernemen
'Noord-Nederland heeft een rijke geschiedenis van grondstoffenwinning en productie van halffabricaten. Denk aan graan, turf, landbouw, visserij, gas, en halffabricaten als melkeiwit, aardappelzetmeel, suiker, magnesium en mout. Dit heeft de regio economisch gevormd, maar het heeft ons ook afhankelijk gemaakt van andere delen van het land of de wereld, waar deze grondstoffen en halffabricaten worden verwerkt tot waardevolle eindproducten. Het echte economische succes, en daarmee ook de grootste winst, wordt elders behaald. Willen we de economie in Noord-Nederland versterken, dan moeten we ons gaan richten op de productie van eindproducten hier in de regio. Dat kan op veel manieren, een nauwe samenwerking met de kunsten en de creatieve sector is daarbij zeker essentieel om deze nieuwe koers succesvol te maken.
De creatieve sector kan een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van innovatieve eindproducten. Waar we in het verleden vooral grondstoffen en halffabricaten produceerden, zien we nu dat ontwerpers en kunstenaars nieuwe, duurzame toepassingen ontwikkelen voor deze materialen. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Material Magic van Innovatie Hub Oost Groningen waar ondernemers samen met ontwerpers van Academie Minerva materialen als hennep, aardappelzetmeel en magnesium toepassen bij het ontwerpen van producten. Een ander mooi voorbeeld is het festivalbandje gemaakt van hennep. Dit bandje kan na gebruik de grond in, waar het ontkiemt en uitgroeit tot een plant. Dit soort creatieve oplossingen laten zien hoe kunstenaars en vormgevers producten kunnen ontwikkelen die inspelen op de vraag van de moderne consument, waarbij duurzaamheid en innovatie centraal staan.
Door niet alleen te focussen op de export van grondstoffen, maar ook eindproducten in de regio te produceren, kunnen we de economie in Noord-Nederland veerkrachtiger maken. De geschiedenis heeft laten zien dat wanneer de vraag naar onze grondstoffen wegvalt, hele industrieën instorten zonder dat er een alternatief is. Een pijnlijk voorbeeld hiervan is de gaswinning in Groningen en de schade die dat veroorzaakt. Ook eerdere periodes, zoals de teloorgang van de turfwinning en strokarton, hebben Noord-Nederland hard geraakt. Om dit in de toekomst te voorkomen, moeten we anders gaan werken en onze economie meer divers en minder afhankelijk maken van slechts één sector.
Er zijn al mooie voorbeelden van bedrijven in Noord-Nederland die innovatieve eindproducten ontwikkelen en internationaal succes boeken. Denk aan Hooghoudt, een destillateur die al meer dan honderd jaar een A-merk is en prijswinnende producten op de markt brengt. Ook Hellema uit Friesland is zo’n succesverhaal: dit koekjesbedrijf exporteert wereldwijd en heeft een lange geschiedenis van productinnovatie. Beide bedrijven laten zien dat het mogelijk is om vanuit Noord-Nederland door creatieve innovatie eindproducten te maken die niet alleen regionaal, maar ook internationaal gewaardeerd worden.
Kunstenaars en ontwerpers hebben een andere, creatieve manier van denken; zij denken vanuit de vraag van consumenten en burgers en durven te experimenteren, combineren en buiten de gebaande paden te gaan. Door nauw samen te werken met het bedrijfsleven kan een creatieve én economische beweging op gang gebracht worden om de Noord-Nederlandse economische groei te stimuleren. Door samen op te trekken, kunnen we toegevoegde waarde creëren en zorgen voor meer groei, meer werkgelegenheid en een sterke, zelfbewuste en onafhankelijke regio.
Nu is het moment om de economie in Noord-Nederland te versterken door samenwerking te zoeken met de kunsten en creatieve sector. Wij als Hanze hebben de expertise in huis en willen hier graag het voortouw in nemen. Laten we deze kans grijpen en de samenwerking tussen industrie, kunstenaars en vormgevers versterken om een nieuwe, duurzame toekomst te creëren voor Noord-Nederland.'
Dit opiniestuk verscheen op 1 november in het Dagblad van het Noorden.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?