Circulair bouwen: ‘wie kennis deelt, maakt meer impact’

  • Nieuws
Sebastiaan van der Haar.jpg

Als kwartiermaker staat Sebastiaan van der Haar voor de uitdaging om binnen de gemeente Groningen een stevige basis te leggen voor circulair bouwen. Ter ondersteuning hiervan volgde Sebastiaan de cursus Circulair Bouwen. En ontwikkelde de Hanze in nauwe samenwerking met de gemeente een op maat gemaakte leergang. Jezelf én de hele organisatie in beweging krijgen? Challenge accepted!

Duurzaamheid en circulariteit vormen al zo’n twintig jaar de groene draad van de carrière van Sebastiaan. Als kwartiermaker bij de gemeente voegt hij daar sinds 2023 een nieuw hoofdstuk aan toe. Sebastiaan: "Het is mijn opdracht om circulariteit zoveel mogelijk te laten landen in de gemeentelijke woningbouwopgave. Vanuit onze rol als opdrachtgever, toezichthouder en bouwpartner.” 

Een gezamenlijke uitdaging 

“Een flinke ontdekkingstocht”, erkent Sebastiaan: “Want, wat verstaan wij onder circulariteit, wat is ons ambitieniveau en wat is er qua wet- en regelgeving mogelijk? Allemaal vragen waarop in 2023 nog een antwoord moest komen. Daarnaast loopt circulariteit door allerlei afdelingen heen: planologie, infra, vastgoed, beheer en onderhoud.” 

Interne leergang 

Eén van de uitdagingen is om die afdelingen samen te brengen rondom circulair bouwen. Sebastiaan: “Zo ontstond het idee om een interne leergang te ontwikkelen. Om één gezamenlijke taal te creëren en al die collega’s die zich met circulair bouwen bezighouden te verbinden en te inspireren.” Een collega wees hem vervolgens op de zesdaagse cursus ‘Circulair Bouwen’ van de Hanze: dát zou een mooi vertrekpunt zijn.  

‘Ook een update voor mijzelf’ 

Dat was het zeker: voor Sebastiaan en de gemeente. “De ontwikkelingen gaan zo snel dat je een update altijd kunt gebruiken. Zo heb ik in de cursus veel geleerd over de nieuwste Europese wet- en regelgeving en hoe je de milieuprestatie van gebouwen (MPG) berekent. Ook de werkbezoeken waren inspirerend. Wij hebben bijvoorbeeld de fabriek van VDM bezocht: hier produceren ze houtskeletbouwwoningen die voor een groot deel biobased zijn. Goed om weer eens de praktijk te zien!”  

Werken aan een praktijkcase 

Daarnaast werkte Sebastiaan tijdens de cursus aan een praktijkcase: de bouw van een circulaire community binnen de gemeente. “Dit heeft mij enorm op weg geholpen om die community van de grond te krijgen.” Ook interessant: de kennismaking met medecursisten uit de regio. “Van de eigenaar van een bouwbedrijf tot iemand van de monumentenstichting. Je leert hierdoor ook hun circulaire uitdagingen kennen. Die inzichten neem ik weer mee in mijn werk." 

Maatwerkleergang circulariteit 

Na de cursus kreeg de samenwerking met de Hanze een vervolg. “Met Peter Kuindersma en Kim Bode van de Hanze en een paar collega’s hebben wij een interne leergang ontwikkeld. Hierin nemen wij collega’s in twee dagdelen mee in het thema circulariteit. We behandelen de theorie, kijken wat wij als gemeente al doen én gaan aan de slag met een actuele case. Toegepaste kennis dus. Ruim zestig collega’s hebben de leergang inmiddels gevolgd." 

Een vertrekpunt om verder op te bouwen 

Van Meerstad, Suikerzijde, Stadshavens tot de Nieuwe Held: er wordt volop gebouwd in Groningen. Daarnaast lopen er verschillende projecten rondom wijkvernieuwing en het verduurzamen van het eigen vastgoed. “Hiermee kunnen wij enorme circulaire impact maken. Dankzij de leergang hebben wij  nu een gezamenlijk vertrekpunt. Dit leidt nu al tot inspirerende ideeën en initiatieven. En dat is mede dankzij de Hanze.” 

Druk werk, toch vooruit willen? Challenge Accepted! 

De werkdruk is in veel sectoren hoog. Dat begrijpen we. Maar wist je dat je juist meer kunt bereiken door jezelf te blijven ontwikkelen? Zo vergroot je je efficiëntie en effectiviteit, leer je innovatieve oplossingen voor werkdruk te bedenken en versterk je je positie. Daardoor word je waardevoller voor je team. Wij helpen jou en jouw team groeien, ondanks de drukte. We hebben een breed aanbod flexibele opleidingen voor iedereen die wil doorleren, bijleren of zich wil omscholen. Voor individuen en voor bedrijven en organisaties. Ga jij de uitdaging met ons aan? 

Ja, ik ga de uitdaging aan!

Interessegebieden

  • Onderwijs en Opvoeding

Organisatie