'We zijn faliekant tegen de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs'

  • Nieuws
Studenten bij bushalte op campus 2023.jpg
Dick Pouwels - portret in atrium september 2024

Het hing al even in de lucht, maar nu is het definitief: er komen forse bezuinigingen op het hoger onderwijs. De aangekondigde kabinetsplannen staan haaks op de opvattingen die de Hanze heeft als kennisinstelling. “We zijn faliekant tegen de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs”, stelt bestuursvoorzitter Dick Pouwels.

Nederland heeft juist de kracht en het potentieel van jongeren hard nodig voor de toekomst. Pouwels: “We spelen als Hanze een cruciale rol in het opleiden van deze toekomstige professionals die de ruggengraat vormen van onze economie. Het kabinet spreekt over innovatie en het willen bieden van goede scholing, maar komt dan met een langstudeerboete en dat werpt drempels op voor de mensen die willen studeren. Het kabinet wil de regio versterken, maar laat in de arbeidsmarkt knelpunten ontstaan die door internationale studenten opgelost zouden kunnen worden. Maar op de komst van deze studenten wordt nu een stuk moeilijker.”

Doorn in het oog

Voor de Hanze is de langstudeerboete een doorn in het oog. Studeren wordt minder toegankelijk voor studenten uit gezinnen die minder te besteden hebben. De boete vergroot de studiedruk en schrikt studenten af. Pouwels: “Vooral voor degenen die al moeite hebben met de financiële drempel van studeren in het hoger onderwijs. Het hbo speelt een cruciale rol in de toegankelijkheid van hoger onderwijs. Minder instroom betekent minder hoogopgeleid talent voor de arbeidsmarkt in onze regio. Investeren in meer begeleiding van studenten vinden wij meer passend.”

Praktijkgericht onderzoek

Door praktijkgericht onderzoek staat de Hanze als kennisinstelling met de voeten in de klei. Met onderzoek helpen we bedrijven en instellingen bij veranderingen en innovaties op het gebied van energie, duurzaamheid, gezondheid, technologie en klimaat. Over de aangekondigde bezuinigingen op praktijkgericht onderzoek zegt Pouwels: “Het praktijkgericht onderzoek bij hogescholen is belangrijk voor innovatie en vernieuwing in Nederland. We helpen bedrijven en instellingen bij alle veranderingen die zij moeten realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een initiatief als BuildinG, de proeftuin voor duurzame innovaties. Daar worden bijvoorbeeld innovaties in de bouw, nieuwe duurzame en beter isolerende materialen en technieken om wateroverlast te voorkomen ontwikkeld. Daar hebben we allemaal belang bij.”

Internationale studenten

Internationale studenten verrijken de samenleving en zijn cruciaal voor de ambities van Noord-Nederland. Samen met onze partners in het Noorden zoals overheid en bedrijfsleven, benadrukt Pouwels dat de instroom van internationale studenten bij hogescholen niet moet worden beperkt. “Deze maatregel is ongepast voor de Noordelijke regio. We hebben elk talent nodig om de grote arbeidsmarkttekorten aan te pakken. Daarnaast vinden wij het aanbod van internationale opleidingen en het aantal internationale studenten nu, passend bij onze ambities. Daarom roepen wij het kabinet op om het aantal internationale studenten bij hogescholen niet te verminderen.”

De komende dagen worden de plannen besproken tijdens de politieke beschouwingen. Voordat de regering de plannen kan uitvoeren moet het eerst nog langs de Tweede en Eerste Kamer. Pouwels hoopt op gezond verstand bij de Kamerleden. “Toegang tot het hoger onderwijs is een groot goed in ons land. Iedereen die wil studeren moet de mogelijkheid geboden worden. Wij hopen dat de plannen door de Kamer gewijzigd, maar nog beter, verworpen worden." 


Lees ook: RUG en Hanze betreuren in regeringsprogramma opgenomen bezuinigingen: 'Slecht voor onze internationale positie'

Interessegebieden

  • Onderwijs en Opvoeding