Green Ambassador Day: over activisme en pulled paddo’s

  • Nieuws
Vjeze Fur
Sophie Straat

Op de Green Ambassador Day krijgen inspirerende BN’ers die zich met lef inzetten voor duurzaamheid het podium. Presentator Nathan de Vries ging op 20 juni in gesprek met protestzangeres Sophie Straat en rapper Freddy, ‘Vjèze Fur’ van De Jeugd van Tegenwoordig. Beide artiesten willen positieve verandering teweegbrengen. Hoe doen ze dat?

Tekst: Loes Vader
Foto’s: Eva Liesting

Sophie Straat maakte een bliksemstart met haar carrière. Haar debuut-EP T Is Niet Mijn Schuld (2020) won een Edison, en haar debuutalbum Smartlap Is Niet Dood (2023) kreeg de Amsterdamprijs voor de Kunst. Binnen een paar jaar groeide Straat uit tot ‘het boegbeeld van de protestbeweging’ en werd haar muziek meer dan vijftien miljoen keer gestreamd. Haar grootste inspiratiebron noemt de Amsterdamse protestzangeres haar vrienden. “Ik sta toevallig op het podium, maar al mijn vrienden zijn boegbeelden van duurzaamheid en tegen onrecht op het sociaal-maatschappelijke vlak. De één werkt in de daklozenopvang, de ander organiseert een festival waar mensen met een stadspas naar toe kunnen. Zij inspireren mij in iedere vorm op eigen wijze.”

Onrecht ligt op straat

Activisme werd de Amsterdamse zangeres met de paplepel ingegoten. Ze groeide op een internationaal gezin, met een Britse moeder en een Amerikaanse vader. “Mijn moeder is feminist en links, extreem links. Ze maakte als eerste vrouw feministische muurschilderingen in hartje Londen. Ik zag door haar het onrecht op straat liggen.

Sophie noemt haar middelbare school een alternatieve school voor anarchisten. “Je had wel leerplicht, maar dat lag niet aan de school maar aan het systeem. Het was voor mij een logische stap om daarna naar de kunstacademie te gaan. Van mijn ouders hoefden we geen dokter of hoogleraar te worden, liever kunstenaar. Ik dacht dat fotografie het was, tot ik muziek ging maken. Ik ontdekte dat dat een makkelijker vorm was om mezelf uit te spreken.”

Mooier Als Je Lacht

Na het verschijnen van haar debuutalbum brengt Sophie Straat de film Mooier Als Je Lacht uit. De film gaat over het dagelijkse leven van verschillende vrouwen die worden geconfronteerd met seksisme. Maar de film is ook een ode aan vriendschap en vrouw zijn. Sophie over twee karakters uit de film: “Ze zouden de jongere versie kunnen zijn van mijzelf. Ze zijn jong, onbezorgd en brutaal. Ze kunnen de hele wereld aan. Ze zijn rebels maar op een rechtvaardige manier. We willen onze jongere vertellen dat ze niet alleen zijn en ze van harte uitnodigen om mee te schreeuwen. Ook willen we mannen op hun plek zetten, en als ze durven, zijn ook zij van harte welkom om mee te schreeuwen.”

De wereld staat in de fik

Naar de onderwerpen voor haar liedjes hoeft de protestzangeres niet te graven. “De wereld staat in de fik. Van Gaza tot een meisje dat in de trein wordt lastiggevallen. Van stemmen op een vrouw tot de ondergang van de stad: onbetaalbare woningen, yuppen en dure havermelkcafés. Als ik iets in beweging zet met mijn liedjes is dat mooi meegenomen, anders heb ik gewoon mooie muziek gemaakt.”

Freddy ‘Vjèze Fur’ Tratlehner

Freddy Tratlehner is multidisciplinair kunstenaar en muzikant. Tratlehner zat op de Rietveld Academie in Amsterdam waar hij Beeldende Kunst studeerde. Met De Jeugd van Tegenwoordig brak hij door met de hit Watskeburt?! Freddy haalt zijn inspiratie uit de beeldende kunst, muziek, mode en koken. Op zijn Instagram maakt hij hilarische kookvideo’s onder het mom Lekker Fred. Ook maakte de rapper twee kookboeken, waarvan de laatste bijna helemaal plantaardig is.

“Ik kom uit een familie waar veel wordt gekookt, mijn vader is chef-kok en mijn moeder heeft lang in een Amsterdamse slagerij gewerkt. We houden van lekker vlees. Toen mijn eerste kookboek uitkwam, met veel vleesrecepten, stond de Amazone in de fik. Ze branden het regenwoud plat om soja te verbouwen voor onze koeien. Het vee wordt geëxporteerd onder niet al te diervriendelijke omstandigheden naar andere delen van de wereld. Op dat moment lag mijn boek Lekker Fred bij de drukker, waarvan de helft was gevuld met vlees. Dan denk je toch: kan dat ook anders?”

Enorme industrie en lobby

Tratlehner is zich ervan bewust dat je dagelijkse routines in eten niet makkelijk verandert. “Je bent vaak met vlees opgegroeid. In veel culturen is vlees belangrijk. Alleen zijn we met veel meer mensen, dus het loopt helemaal uit de hand. Daarnaast zit er achter vlees een enorme industrie en lobby. Dat zijn systemische veranderingen die best ingewikkeld zijn.”

Rauwe varkensbaarmoeder

In zijn tweede boek Lekker Fred in het Land kookt hij nauwelijks met dierlijke producten. “Ik wilde kijken wat ik als kok zou kunnen bijdragen aan een betere wereld. Ik was benieuwd naar de smaak van Nederlandse lokale producten die we weinig eten. Zeewier is daar een mooi voorbeeld van. Het is voedzaam en ik geloof dat er in 60 gram zeewier meer vitaminen en mineralen zitten dan we op een dag nodig hebben. Ik hou wel van experimentele smaken.” Wat is het meest experimentele dat Vjèze Fur zelf ooit heeft gegeten? “Rauwe varkensbaarmoeder in Japan. En ik kocht ooit met een vriend een junkenfiets met een broodje gebraden worst onder de snelbinder. We hebben die braadworst opgegeten.”

Chopped paddo’s

Samen met vrienden startte Tratlehner foodmerk De Nieuwe Keuken. In de lokaal geproduceerde producten van De Nieuwe Keuken krijgen groenten de hoofdrol en staan smaak en duurzaamheid voorop. “Ik wilde een product op de markt brengen waardoor mensen minder vlees gaan eten. Dan ga je naar vleesvervangers kijken, een goed transitieproduct om mensen van het vlees te krijgen, maar hoog in zouten en hoog bewerkt. Daardoor verlies je veel vitaminen en mineralen. Op zoek naar een gezond product zonder gekke bijsmaken, dat lekker is, zijn we uitgekomen op pulled paddo’s. Ze  zitten vol smaak en we hebben ze in reepjes gechopt en gekruid. Plantaardig kan heel lekker zijn, het is maar hoe je het voorschotelt. Je dieet is een van de belangrijkste dingen die je zelf kunt veranderen als je duurzamer wilt leven.”

De Green Ambassador Day was op 20 juni onderdeel van New Energy Forum

Lees het verslag over New Energy Forum

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Onderwijs en Opvoeding