Studenten Medialism duiken in de wereld van tbs

  • Nieuws
TBS documentaire.jpg

In de minor Medialism maken studenten in een half jaar een documentaire of korte film. Afgelopen semester waagden 50 studenten uit 18 landen zich aan deze megaklus. Click Clack Productions dook in het Nederlandse tbs-systeem met het verhaal van Jorge: Tbs, een tweede kans? Sander Bolhuis en Vera van Gerven vertellen over de making of.

Tekst: Loes Vader

Waarom hebben jullie voor zo’n zwaar onderwerp gekozen?
Sander: “Op de eerste dag van de minor konden we allemaal een idee pitchen. Manon van der Veen kwam met het idee om een documentaire over de gevangenis te maken. We wilden ons in eerste instantie richten op resocialisatie, terugkeer in de samenleving. Toen we research deden, kwamen we al snel op tbs, terbeschikkingstelling. Een maatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd.”

Vera: “Toen kwamen we Jorge tegen. We zochten een ervaringsdeskundige die over zijn leven en tbs wilde vertellen. Jorge werd geboren in de sloppenwijken in Colombia en werd op driejarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands gezin. Op zijn 24ste pleegde hij een ernstig delict waarvoor hij celstraf en tbs kreeg opgelegd. In 2016 ging hij de Ad Ervaringsdeskundige in Zorg en Welzijn doen op de Hanze. Jorge zei ‘ja’ en daarna ging het snel.”


Jullie schetsen een ander beeld van tbs dan we kennen uit de media.
Sander: “Toen we in de cijfers doken, bleek al snel dat het tbs-systeem wél werkt. Althans, voor 99,8 procent van de mensen die de maatregel krijgen opgelegd. Wij hadden zelf ook een ander beeld voor we ons in het onderwerp gingen verdiepen.”

Vera: “We wilden het laten zien zoals het echt is. Of dat nou negatief of positief zou zijn.”


Wat hebben jullie geleerd? En wat was jullie rol?
Sander: “Ik heb me vooral met de techniek beziggehouden: camerawerk, licht klaarzetten en de meer technische kant van het editen. Daarvan heb ik enorm veel geleerd. Op technisch gebied, maar ook in het samenwerken. Ik had nauwelijks ervaring met filmen en dan is het best een uitdaging om goed samen te werken.”

Vera: “Ik heb vooral geïnterviewd en ik ben de voice-over. Daarna ben ik druk geweest met het editen van het verhaal. Vooral het verhaal van Jorge. Ik heb me verkeken in hoelang je je moet focussen. Het heeft drieënhalf uur geduurd om het interview met Jorge in de studio op te nemen. Dan moet je in volle focus blijven. Heel leerzaam omdat het een heel zwaar onderwerp is en je wel goede vragen moet blijven stellen.”  


Zou je verder willen met filmen?
Sander: “Ja, 100 procent zeker.”

Vera: “Jazeker! Hoe leuk en leerzaam was het!”


Als je de minor in één woord moest beschrijven?
Vera: “Het is cliché, maar ik zou zeggen: heel tof of heel vet.”

Sander: “Uniek! Je hebt zoveel vrijheid en je bent fulltime bezig met iets waarvoor je zelf hebt gekozen. Waar je helemaal in mag duiken. We kenden elkaar niet voor we aan de minor begonnen. Je wordt met z’n allen in het diepe gegooid. We zijn half Nederland doorgereisd met de trein. Eindhoven, Enschede, Amsterdam.”


Vera: “Je zit die laatste maand van 9.00 uur ’s ochtends tot middernacht in een hok met z’n vijven en je moet het op 5 vierkante meter maar leuk blijven vinden met elkaar. En dat was echt het geval. Je leert heel veel op een hele andere manier. Wat ook even gezegd mag worden: de coaches zijn echt heel goed!”

Click Clack Productions

Click Clack Productions bestaat uit vijf Hanzestudenten: Sander Bolhuis (Communicatie), Vera van Gerven (Communicatie), Doreen Jelsema (Communicatie), Ralph Strating (Communicatie), Manon van der Veen (Communication and Multimedia Design).

Meer over de premièreavond in het Forum lees je op hanzemag.nl. Bekijk hieronder de documentaire over Jorge.

documentaire jorge

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij