NoorderRuimte inspireert tijdens Let's Gro: Drie bijdragen die je niet wilt missen

  • Evenement
lets-gro.jpg
  • Datum
    • startdatum

    • einddatum

  • Locatie

    Forum Groningen

    locatie

Let's Gro is al 12 jaar een begrip in Groningen als hét festival over de toekomst van de stad en de bebouwde omgeving. Tijdens dit driedaagse evenement zijn er allerlei activiteiten, lezingen en workshops die laten zien waar Groningen staat en waar het naartoe gaat op het gebied van stadsontwikkeling, duurzaamheid en inclusiviteit. Het festival biedt een podium voor inspirerende ideeën en vernieuwende oplossingen. Kenniscentrum NoorderRuimte draagt dit jaar bij met drie programmaonderdelen.

Wonen en Werken: De Kracht van Menging

Decennialang werden wonen en werken gescheiden, maar dankzij technologische vooruitgang is dit idee achterhaald. Het combineren van wonen en werken biedt juist tal van voordelen voor stadsontwikkeling. Jonathan de Veen, gebiedsontwikkelaar, presenteert de eerste resultaten van een onderzoek naar het mengen van functies binnen stedelijke en regionale gebieden.

Bart de Zwart, lector Vastgoed, plaatst dit onderzoek in een bredere context en gaat dieper in op het belang van gemengde woonwijken en werkgebieden voor de toekomst van onze steden en regio. Waarom is menging zo belangrijk en wat betekent het voor stedelijke groei? Ontdek het tijdens deze inspirerende sessie!

  • Wanneer: Vrijdag 8 november om 17:00 uur
  • Waar: Rabozaal

Vergroening van de Stad: Nieuwe Bomen op de Grote Markt 

Hoe dragen bomen bij aan een klimaatbestendige stad? Henk Langeveld deelt inzichten over de aanplant van nieuwe bomen in Groningen en vertelt hoe ze bijdragen aan het verminderen van hittestress, het verbeteren van de biodiversiteit en het tegengaan van wateroverlast. Tijdens een wandeling door de Grote Markt leer je meer over de nieuwe aanplant en hoe groeiplaatsen zijn verbeterd om bomen gezond oud te laten worden. 

Piet Zijlstra van BuildinG legt uit hoe het innovatieve kratjessysteem onder de bomen op de Grote Markt werkt. Dit systeem verdeelt de druk onder het plaveisel, waardoor de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien en de bestrating intact blijft. 

Esmee de Graf, studente Built Environment aan de Hanze, vertelt als jonge onderzoeker over haar ervaringen met het monitoren van de boomgroei en het effect van het kratjessysteem. Ontdek hoe deze technieken bijdragen aan een groenere en duurzamere stad! 

  • Wanneer: Zaterdag 9 november om 14:00 uur 
  • Waar: Publiekstribune 

Ogen op het Plein: Inclusieve Pleinontwikkeling 

Hoe maken we publieke pleinen inclusiever, vooral in kwetsbare wijken? De documentaire Ogen op het Plein gaat in op de invloed van pleinen op de levenskwaliteit van buurtbewoners. Na de vertoning bespreken we hoe we de meningen en behoeften van alle bewoners kunnen meenemen bij de (her)ontwikkeling van pleinen. 

Anna Viola Epping, docent-onderzoeker bij het lectoraat Gezonde Stad, en Joey Koning, onderzoeker bij het lectoraat Klimaatadaptatie, leiden de discussie. Anna Viola heeft een achtergrond in architectuur en richt zich met haar werk op hoe openbare ruimten gezond gedrag kunnen stimuleren. Joey werkt aan projecten zoals ‘Groenblauwe Oplossingen’, waarin vergroening van de stad centraal staat, en doet promotieonderzoek naar de rol van participatie bij het ontwikkelen van klimaatbestendige steden. Kom meepraten en deel jouw ideeën over de pleinen van de toekomst! 

  • Wanneer: Zaterdag 9 november om 16:30 uur 
  • Waar: Camera 4