Samen werken aan de techniek van de toekomst
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
Samen werken aan de techniek van de toekomst
Wil jij begrijpen hoe de techniek om ons heen werkt? Houd je van knutselen en sleutelen? En wil jij later innovatieve of ingewikkelde technieken bouwen en onderhouden – van (bio)medische apparaten in een ziekenhuis tot windmolenparken? Dan zit je goed bij Werktuigbouwkunde. Dit vind je bij ons:
✔ Kleinschalig en samenwerken ✔ Unieke proeftuin ✔ Zeer grote kans op baan
Ben je VWO'er? Dan kun je ook kiezen voor de driejarige Engelstalige variant Mechanical Engineering.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Techniek verandert voortdurend. Bij Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool leer je deze techniek van de toekomst begrijpen, ontwerpen én maken. Je werkt samen met andere studenten aan projecten van echte bedrijven. Zo leer je al tijdens je studie het werkveld kennen. En: er staat een team van ervaren docenten voor je klaar. Zij helpen jou om van je studie een succes te maken.
Je kunt de opleiding Werktuigbouwkunde ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro.nl, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals vindt.
Ben je VWO'er en op zoek naar meer uitdaging? Dan is de 3-jarige, internationale VWO-route Mechanical Engineering misschien iets voor jou!
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl
Je maakt kennis met de veelzijdige en boeiende wereld van werktuigbouwkunde. Je krijgt een stevige werktuigbouwkundige basis met onderdelen als Mechanica, Fabricagetechniek, Materiaalkunde, Thermodynamica, Wiskunde en Technisch Tekenen. Je krijgt verschillende onderwerpen per thema en werkt in projectgroepen aan opdrachten. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van een prototype van een product en ontwerp en bouw je een klein systeem.
Je verdiept de basiskennis aan de hand van thema’s waarin je theorie, practica en projecten met elkaar combineert. In het eerste semester leer je hoe je een energieneutraal huis kunt ontwerpen. In het tweede semester ga je een volledige productielijn voor een zelfgekozen product ontwikkelen.
Je gaat de opgedane kennis toepassen in de praktijk! Je gaat een vaktechnische stage lopen bij een (inter)nationaal bedrijf dat jij zelf kiest. Na je stage ben je klaar voor een groot project waarin jij het volledige Research, Design & Engineering traject doorloopt.
In jaar vier volg je een minor die je zelf kiest. Je kunt deze volgen aan de Hanzehogeschool, een andere hogeschool of in het buitenland. Ook ga je bezig met een afstudeeropdracht bij een (inter)nationaal bedrijf naar keuze. Met je afstudeeropdracht laat je zien dat je dé beginnend werktuigbouwkundig ingenieur bent waar het werkveld zo om staat te springen!
Na je bacheloropleiding Werktuigbouwkunde kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanze, zoals onze European Master in Renewable Energy. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.
Studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde die doorstuderen, kiezen vaak voor:
Na de bachelor Werktuigbouwkunde krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen. 92% van de afgestudeerden vindt binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland. Voorbeelden van functies zijn:
Direct toelaatbaar
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak
Niet toelaatbaar