Als ergotherapeut help je mensen de gewone dingen doen die het leven juist bijzonder maken
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
Als ergotherapeut help je mensen de gewone dingen doen die het leven juist bijzonder maken
Wil je mensen met hele verschillende zorgvragen helpen om de dagelijkse dingen te kunnen doen die voor hen belangrijk zijn? Denk jij niet in problemen maar in creatieve en toepasbare oplossingen? Wil je als paramedisch professional het verschil maken? Dan is Ergotherapie iets voor jou!
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Als je kiest voor Ergotherapie leer je mensen met hele verschillende zorgvragen zo te begeleiden dat ze de belangrijke dagelijkse dingen (weer) zelf kunnen doen. Van hersenletsel tot burn-out, van ADHD tot COPD en van mantelzorgers tot mensen die laaggeletterd zijn. Als ergotherapeut werk je met verschillende doelgroepen en verschillende methodieken om zo tot betekenisvolle oplossingen te komen.
Hoe help je iemand met dementie om zelf weer zijn dagelijkse kopje koffie te kunnen zetten? Wat kun je doen zodat iemand met vermoeidheidsklachten door bijvoorbeeld MS of Long Covid haar energie beter kan verdelen? En hoe begeleid je leerkrachten zodat ze leerlingen met ADHD beter kunnen ondersteunen in de klas?
De studie is een brede mix van onder meer medische kennis, psychologie, ondernemerschap en technologie. Je leert goede gesprekken voeren en samen met de cliënten hun zorgvraag en omgeving aandachtig te analyseren. Zo kom je op vindingrijke oplossingen die direct verschil maken in het dagelijks leven van mensen. Wil je graag mensen helpen zodat ze weer die dingen kunnen doen die voor hen belangrijk zijn? Dan is Ergotherapie iets voor jou!
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl!
In je eerste jaar leer je het vak Ergotherapie beter kennen. Aan de hand van zeven thema’s maak je kennis met de verschillende doelgroepen en werkplekken waar je als ergotherapeut mee te maken krijgt. Ook verdiep je je in belangrijke ergotherapeutische kennis, zoals medische kennis, maar ook kennis over psychologie of zorgtechnologie. Ook gespreksvaardigheden en interprofessioneel samenwerken komen aan bod. Bovendien leer je zélf hoe je een rolstoel of rollator moet bedienen. Samen met je medestudenten richt je in je eerste jaar het Praktijkhuis in, zodat je beter snapt waar cliënten in hun dagelijkse omgeving tegenaan lopen.
In het tweede jaar werk je verder aan je kennis en vaardigheden als ergotherapeut. De praktijkvraagstukken en de thema’s waar je je in verdiept zijn complexer en specialistischer. Bovendien ga je in dit tweede jaar met je medestudenten een eigen praktijk opzetten in het Praktijkhuis van het Wiebenga (opleidingslocatie). Zo ervaar je al tijdens je studie hoe het is om als ergotherapeut te werken.
In het derde en vierde jaar ontwikkel je je tot een ergotherapeut die het verschil kan gaan maken in de dagelijkse levens van verschillende groepen mensen. Dat doe je door een verdiepende of verbredende minor te volgen, door een praktijkstage én een afstudeerstage, en door een praktijkgericht onderzoek. Je hebt zelf een zekere mate van vrijheid om te bepalen hoe je die laatste twee jaar precies inricht. Bij de minor kun je denken aan Healthy Ageing, of Toegepaste Psychologie. Ook kun je kiezen voor een verdiepende minor bij een andere opleiding of andere hogeschool. In je praktijkgerichte onderzoek ga je aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk van één van de organisaties waar we als opleiding mee samenwerken.
Na de bacheloropleiding Ergotherapie heb je volop mogelijkheden om verder te studeren. Zo kun je een doorstroommaster volgen, denk aan onze master Healthy Ageing Professional. Met deze opleiding kun je direct starten na het afronden van je bachelor. Ook kun je – na twee jaar werkervaring – kiezen voor de master Physician Assistant aan de Hanzehogeschool Groningen.
Na je studie kun je in principe overal in Nederland en Europa aan de slag als ergotherapeut. Vooral in Noord-Nederland is de behoefte aan ergotherapeuten al jaren groot, zo blijkt uit onderzoek naar de arbeidsmarkt. Onze nieuwe opleiding is in nauwe samenspraak met het werkveld tot stand gekomen, om het tekort aan ergotherapeuten in de regio op te lossen.
Je kunt op heel veel plekken aan het werk. Veel ergotherapeuten werken in een instelling voor revalidatie, in de ouderenzorg, in de gehandicaptenzorg voor kinderen en volwassenen. Ze werken in (paramedische) groepspraktijken samen met bijvoorbeeld diëtisten, logopedisten, fysiotherapeuten, psychologen en huisartsen. Je vindt ergotherapeuten in de geestelijke gezondheidszorg, waar ze cliënten begeleiden die hun leven op orde willen krijgen. Ook zorgconsulenten en beleidsmedewerkers bij gemeenten en andere overheidsinstellingen hebben nogal eens een achtergrond als ergotherapeut. Hetzelfde geldt voor arbeidsdeskundigen bij een verzekeringsmaatschappij en een arbeidsgeneeskundige dienst. En last but not least: je kunt natuurlijk ondernemer worden en je eigen praktijk beginnen!
Direct toelaatbaar
Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck. Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Secretariaat
Heb je een algemene vraag over locatie Wiebenga? Neem dan contact met ons op!
Eerstejaarsstudent