Je wordt ingenieur met brede kennis van de gebouwde omgeving
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaren
Je wordt ingenieur met brede kennis van de gebouwde omgeving
Ben jij een ingenieur in de dop met interesse in bouwkunde, civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling? Wil jij in de bouwwereld werken en in de toekomst invloed hebben op de gebouwde omgeving om ons heen? Dan is de opleiding Built Environment een goede studiekeuze.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Als je kiest voor de studie Built Environment, dan ga je bezig met het ontwerpen van een duurzame, gezonde en toekomstbestendige gebouwde leefomgeving. Je wordt opgeleid tot ingenieur, die zich bezighoudt met het analyseren van (soms complexe) maatschappelijke vraagstukken binnen de gebouwde leefomgeving. Denk hierbij aan thema's als klimaatadaptatie, circulair bouwen, de energietransitie en het woningtekort. Je leert hiervoor passende oplossingen te ontwerpen.
In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de volle breedte van Built Environment. Binnen de bouwsector bestaan er verschillende vakgebieden waarin je uiteindelijk terecht kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan bouwkunde (zoals huizenbouw), civiele techniek (zoals wegen- en bruggenbouw) en ruimtelijke ontwikkeling (het inrichten van de leefomgeving). Je uiteindelijke werk hangt ook erg af van de rol die je vervult binnen een bepaald vakgebied.
Na het oriënterende eerste jaar ga je steeds meer zelf je studierichting bepalen. Dit doe je door het kiezen van een profiel (gebaseerd op een vakgebied en een rol). Deze profielkeuze geeft jou de kans om je te specialiseren in het gekozen vakgebied. Maar je hebt naast dit profiel ook vrije keuzeruimte, namelijk keuzevakken, minoren en stages. Je kunt ervoor kiezen om met deze vrije ruimte meer de diepte in te gaan, of je juist breder te oriënteren.
Na je afstuderen ben je in principe klaar om direct aan de slag te gaan en door te groeien in een functie als ontwerper, projectleider, werkvoorbereider, uitvoerder, constructeur, adviseur, beleidsmedewerker, beheerder, ondernemer of onderzoeker. Je kunt er ook voor kiezen om nog verder te studeren, bijvoorbeeld aan een (deeltijd) master of door korte cursussen en trainingen te volgen bij HanzePro.
Hoe ziet het werkveld eruit nadat je de opleiding Built Environment gevolgd hebt op de Hanze? Built Environment studenten Sebastièn, Leonie en Benji laten je zien hoe veelzijdig dit werkveld is en geven je een greep uit de mogelijkheden.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!
In het eerste jaar oriënteer je je op de volle breedte van Built Environment en maak je kennis met de vakgebieden bouwkunde, civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling en de verbindingen daartussen. Je leert de basisbegrippen van het vakgebied. Ook ontdek je welke complexe maatschappelijke vraagstukken een rol spelen, denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, de energietransitie, circulair bouwen of aan het woningtekort. Om te komen tot duurzame ontwikkeling in een continu veranderende leefomgeving, vragen deze uitdagingen om innovatieve ingrepen.
In de twee semesters van het eerste jaar staan projecten centraal, waarin je in een groep integrale oplossingen ontwerpt voor complexe opgaven rond maatschappelijke thema’s in de gebouwde omgeving. Daarin pas je de kennis toe die je in een aantal theoretische vakken hebt geleerd en de professionele vaardigheden die je ontwikkelt in het eerste jaar. Tijdens het werken aan de projecten is er ook aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt daarvoor begeleiding van een talentcoach.
Bekijk voor meer informatie de ECTS Onderwijscatalogus.
In het tweede jaar geef je richting aan je studie door het kiezen van een profiel. Je kiest in welk vakgebied je je verder wilt verdiepen: bouwkunde, civiele techniek of ruimtelijke ontwikkeling. Daarnaast verken je in welke rol je je wilt ontwikkelen: ontwerper, adviseur, engineer of manager. Deze keuzes vormen jouw persoonlijke route in de hoofdfase, die je aan kunt vullen met een aantal verbredende vakken die je zelf kunt keizen. In jaar twee staat er weer een thema en een project centraal. De theoretische vakken die je daarbij krijgt hangen af van de gekozen leerroute. Daarnaast ga je in het tweede semester een stage lopen.
Bekijk voor meer informatie de ECTS Onderwijscatalogus.
Het derde jaar lijkt qua opbouw weer op de jaren ervoor. Het jaar bestaat uit twee semesters, waarbij je in het eerste semester vrije keuzeruimte hebt, waarin je een minor kunt kiezen. Dit kan een verdiepende minor zijn die door jouw opleiding aangeboden wordt, maar ook een verbredende minor die aangeboden wordt door een andere opleiding of zelfs bij een andere school. Sommige studenten kiezen ervoor om een minor in het buitenland te volgen, dit is ook mogelijk. In het tweede semester staat weer een thema en een project centraal.
Bekijk voor meer informatie de ECTS Onderwijscatalogus.
In het vierde jaar sluit je je opleiding af met een afstudeerstage en een afstudeerproject. Tijdens het afstuderen doe je een half jaar werkervaring op tijdens een stage, passend bij jouw persoonlijke profiel. Het 2e halfjaar werk je verdiepend aan een afstudeerproject, waarmee je jouw studie afrondt.
Bekijk voor meer informatie de ECTS Onderwijscatalogus.
Na je bacheloropleiding Built Environment kun je verder studeren voor een mastertitel. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen aan de Hanze. Ook kun je verder studeren aan een universiteit. Daarnaast vind je bij HanzePro tal van cursussen, trainingen, post-hbo- en deeltijdopleidingen.
Relevante masters voor studenten die afstuderen bij Built Environment:
Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag in de volgende rollen:
Direct toelaatbaar
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak